Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сликама у камену улепшава купалиште на Вучјанки

rssBookmark and Share

Лесковац 02.08.2016 Град Лесковац

Сликар Братислав Анђелковић, познат као Бата из Вучја, годинама ствара на камену, на мањим или већим каменим плочама али и стенама на југу Србије. Многе стене у вучјанском крају оплеменио је портретрима светаца и историјских личности, а тренутно ради и на улепшању простора на купалишту на Вучјанки.

Сликама у камену улепшава купалиште на Вучјанки

Стене на популарном излетишту оплемењене су ликом Николе Скобаљића, који је подигао град изнад Вучја, као и портретом Светог Саве, првог српског архиепископа. Братислав Анђелковић каже да је желео да да свој допринос прелепо уређеном купалишту на Вучјанки.

-  С обзиром на то да сам ја срастао са овим крајем, да сам се социјализовао са овим стенама овде, сасвим спонтано је дошло до ове идеје у разговору са Бојаном Тојагом да нешто урадим овде и да оставим траг. С обзиром да је овде прелеп део а да се изнад хидроелкетране налази стена на којој сам сликао, ја сам овде урадио профил Војводе Николе Скобаљића и Светог Саву с обзиром на то да деца овде највише бораве, а у непосредној близини је и црква. Драго ми је да је Град Лесковац осетио жилу куцавицу која се односи на туризам и мислим да је град урадио нешто најбоље што је могао да уради за место Вучје и да одавде почињу многе ствари - казао је Бата Анђелковић.

Анђелковић је у свом богатом стваралаштву много портрета насликао на камену, не само у Вучју већ и у околини Куршумлиије у Луковској бањи и Мачковцу. Активно слика пуних 35 година, а осим камена ствара и на другим природним материјалима, нарочито дрвету.

Коментара: 1


#   Лесковац   Братислав Анђелковић   купалиште  Вучјанка река  сликање
@▲ ▼ [+][-]


  • (+) (-)

    Mirka, 08.06.2017:
    Zar kamen nema svoju prirodnu lepotu nego treba na ovaj način da se skrnavi?!? Freskama je valjda mesto u svetilištima a na kupalištu se ljudi do nekle obnaže i nije baš prikladno da u blizini budu ikone jer sve gubi svoj smisao. Pitanje je zašto ovaj umetnik ne slika u crkvama i manastirima ikone, tamo gde im je i mesto?!?!?!?!


[ Додај коментар ]