Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Светосавски дом централно место културе и врхунских извођача: Одржан концерт "Рахмањинов за два клавира"

rssBookmark and Share

Ниш 25.12.2023. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Светосавски дом, при Саборној цркви у Нишу са пуним правом може да понесе епитет "храма културе" на југу Србије. У суботу је одржан клавирски концерт "Рахмањинов за два клавира" у извођењу светски познатих пијаниста Александра Синчука и Владимира Милошевића.

Фото: Његош Поповић
Фото: Његош Поповић

Концерт је одражан са благословам Његовог Преосвештенства Епископа нишког Г. Арсенија, под покровитељством Министарства културе у организацији Управе саборног храма у Нишу.

"Празник музике", опште је мишљење присутне публике која је уживала у извођењу композиција Сергеја Рахмањинаова, на два "Бехштајн" клавира.

Посебно за ову прилику из Беграда је допремљен још један Бехштајн концертни клавир. 

Врхунски уметници Александар Синчук (Русија-Србија) и Владимир Милошевић, прирдили су догађај за памћење љубитељима класичне музике у пуној сали Светосавског дома.

Они су извели Фантазију за два клавира бр.1 оп. 5, Свиту за два клавира бр.2, оп. 17 и Симфонијске игре , оп. 45 верзија за два клавира Сергеја Рахмањинова.

Пијанисти из Русије, услед низа различитих околности живе и раде у Србији.

Уметник Александар Синчук, доктор, Факултета музичке уметности у Београду, ванредни је професор. Клавир је завршио на Московском конзерваторијуму у класи Валерија Пјасетског, а овдашњој средини већ је познат као истакнути пијаниста и педагог на Факултету музичке уметности у Боограду. 

Гост је бројних фестивала широм света, Русија, Француска, Северна Македонија, Кина, Словачка, Бугарска, Србија…

Пијаниста-пофесор Владимир Милошевић, рођен у Лесковцу, српски је концертни пијаниста. Милошевићеве почасти обухватају освајање бројних међународних такмичења, као што су Презентација концерта извођача у успону 2013. њујоршких (Presentation by the New York Concert Artists & Associates,Concerti in Villa,Nikolai Rubinstein,[8] Rencontre internationale de piano au Mée-sur-Seine, and Torneo internazionale di musica in Marseille.

Наступао на европским подијумима као сто су Сала Корто у Паризу, Стенвеј Хол у Лондону, Концертхаус у Берлину, Театро Тиволи у Порту, Сала Ферстер у Прагу, као и у Милану, Риму, Барију, Вићенци, Венецији, Рену, Ници, Казабланци, Рабату, Маракешу, Порто Алегреу..

Учествовао је на свим значајним фестивалима у земљи (БЕМУС, Мокрањчеви дани, Меморијал Исидор Бајић) као и у Македонији, Босни и Црној Гори.

Као победник такмичења Concerti in Villa у Италији, дебитује 2005. у чувеној дворани Карнеги Реситал Хол у Њујорку, након чега наступа и у Коларчевој задужбини у циклусу Великани музичке сцене – Rising Stars.

 


#   Ниш   Владимир Милошевић   Русија   клавир   Македонија   Светосавски дом   Сегеј Рахмањинов   Александар Синчук
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима