Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Тридесет прва Књижевна колонија „Сићево“

rssBookmark and Share

Ниш 09.09.2022. Јужна Србија Инфо

Књижевна колонија „Сићево“ је оригинална, међународна креативна манифестација, једина те врсте на Балкану, у чије просторе се сваке године од њеног оснивања 1991. привремено „пресељавају“ писци, књижевни критичари, преводиоци, издавачи и други учесници књижевног живота из Србије и других земаља света да у области књижевности; ...стварају или само акумулирају импресије и „нотирају“ идеје, и успоставе приснији контакт између својих књижевних дела и читалачке публике.

Тридесет прва Књижевна колонија „Сићево“

Оснивачи Књижевне колонија у Сићеву су др Михајло Игњатовић, нишки писац и књижевни преводилац и Друштвo књижевника и књижевних преводилаца Ниша. Колонију данас организује Нишки културни центар под покровитељством Града Ниша.

Књижевна колонија се одржава сваке године средином септембра у простору Ликовне колоније „Сићево“ у живописним пределима села Сићева на улазу у Сићевачку клисуру шеснаестак километара источно од Ниша. Колонија има међународни карактер и осим писаца, окупља и књижевне критичаре преводиоце, издаваче и друге учеснике књижевног живота, као и велики број заљубљеника у писану реч.

„Сасвим је небитно да ли ће аутори овде и стварати или ће само акумулирати импресије и „нотирати“ идеје, јер инспирација, то „угљевље које се гаси“ уосталом зависи од индивидуалних предиспозиција и навика самих стваралаца. Много је важније да амбијент и атмосфера у Колонији обезбеде учесницима да досегну, на изглед неостварљиву и, само на први поглед, дисхармоничну тежњу да се истовремено удаље из била друштвеног живота и још интензивније приближе њему. Присуство песника и белетриста, и поред њих, критичара, преводилаца, научника, издавача и других посленика лепе књижевности представља добру претпоставку за плодно и стваралачко надграђивање заједничког боравка у Колонији“. 
(Михајло Игњатовић)

Учесници: Горан Петровић (Београд), Марко Томаш (Мостар), Матo Уљаревић (Подгорица), Ђорђе Деспић (Нови Сад), Владан Кречковић (Београд), Милица Шпадијер (Београд), Милица Миленковић (Сврљиг)

Награда Рамонда сербика за вишегодишње стваралаштво којe је оставило посебан печат у историји савремене књижевности додељује се српском писцу и академику Горану Петровићу, који је 27. добитник ове награде.
Гости: Злата Коцић, Зоран Ђерић, Гордана Нонин, Јелена Младеновић, Данијела Костадиновић, Мила Васов и многи други

Модератори: Горан Станковић, Велибор Петковић, Далибор Поповић Поп
Специјални гости: Културни центар Војводине „Милош Црњански“

ПРОГРАМ
Уторак, 13. 9. 
19.00  
Свечано отварање Књижевне колоније у Сићеву и уручење награде „Рамонда сербика“
Учесници колоније читају своје радове а у музичком делу програма наступа „Savda sextet“.
(Организовани превоз за посетиоце полази у 18 сати испред Дома Војске у Нишу)
Среда, 14. 9.
19.00
Књижевни селфи у Народној библиотеци „Стеван Сремац“: 
Тема: Књижевне награде -  Ђорђе Деспић (награда „Бранко Миљковић“), Мато Уљаревић (награда „Новица Тадић“), Злата Коцић и Стана Динић Скочајић (награда „Милица Стојадиновић Српкиња“), Зоран Ђерић (награда „Лаза Костић“) 

Четвртак, 15. 9. 
12.00 
Оснивање фонда књига Прве библиотеке у здању уметичке Колоније у Сићеву – Свечаност поводом 70 година Друштва књижевника и књижевних преводилаца Ниша 

12.44
ГЛЕДИШТА у здању уметничке Колоније у Сићеву  
Тема: Уметност, култура и друштвена питања БЕЗ ПРЕВОДА– слободни разговор учесника из Србије, БиХ, Црне Горе, Хрватске и нишких писаца и преводиоца – лична искуства, стање, перспективе и др.

19.00
Књижевни селфи у Народној библиотеци „Стеван Сремац“: 
Милица Шпадијер, Владан Кречковић и Милица Миленковић
Петак, 16. 9.
Књижeвна сретања у културно-историјским споменицима и институцијама културе Ниша
19:00 
Књижевни селфи у Народној библиотеци „Стеван Сремац“: Марко Томаш

Субота, 17. 9.
Књижевна сретања на винској манифестацији „Сићевачка берба грожђа“.
Додела интерног признања колоније „Микина чаша” у спомен на оснивача колоније, професора Михајла Игњатовића.
Недеља, 18. 9.
Књижевна кретања – затварање 31. Књижевне колоније Сићево

Оснивач и покровитељ Књижевне колоније Сићево је Град Ниш, организатор Нишки културни центар, суорганизатори Народна библиотека „Стеван Сремац“ Ниш и Друштво књижевника и књижевних преводилаца Ниша, уз сарадњу Народног музеја Ниш, Галерије савремене ликовне уметности Ниш и Општине Нишка бања. Овогодишњу Књижевну колонију Сићево финансијски је помогло Министарство културе и информисања Србије.


#   Ниш   Сићево   књижевност   Нишки културни центар   Велибор Петковић   књижевна колонија   Бранко Миљковић   Ђорђе Деспић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима