Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У понедељак у Народном музеју Топлице почиње манифестација „Музеји за 10“

rssBookmark and Share

Прокупље 13.05.2023. Јужна Србија Инфо

Отварањем изложбе „Новац и банкарство у Топлици“, аутора музејског саветника Дарка Жарића и кустоса Маје Димић, у понедељак, 15. маја у 12 сати у Народном музеју Топлице у Прокупљу почиње Национална недеља музеја.

У понедељак у Народном музеју Топлице почиње манифестација „Музеји за 10“

Првог дана манифестације биће одржано и поетско вече у ОШ „Милић Ракић Мирко“, које почиње у 16:30, као и Трибина о експедицији Килиманџаро 2022. Хакуна Матата, на којој су предавачи Небојша Стојадиновић и Мирослав Докман.

У ОШ „Топлички хероји“ Житорађа од 13:30 сати ће бити одржане Радионице „Нити прошлости“ и „Музеји у коферу“, а од 15:15 сати почињу пројекције филмова са пројекта „е-Успомен@р завичаја мог“.

Велико учешће у програму манифестације узели су ученици прокупачких основних и средњих  школа. Тако ће у уторак, у 9:30 ученици ОШ „Никодије Стојановић – Татко“ одржати радионицу „Здраво стање благостање“, док ће ђаци из Бабиног Потока и Стражаве кроз радионицу „Нити прошлости“ предствити стари занат-ткање.

Техничка школа „15.мај“ одржаће Јавни час „Занимљиво јаје“, који почиње у 11 сати, а у 14 часова почиње радионица „Радозналци зналци“ ученика ОШ „Милић Ракић – Мирко“.

Поетско вече са малим песницима Књижевне омладине Прокупља, почиње у 16,30.

У Галерији „Божа Илић“ ученици Техничке школе приказаће Модну ревију „Чаролија летње ноћи“, у 18 часова, којом ће бити завршен други дан манифестације.

Јавни час „Математика кроз живот“ на програму је у среду, у 9,30, а одржаће га ученици Техничке школе „15.мај, а након тога почиње радионица „Музеји у коферу“ ОШ „9.октобар“ из Бабиног Потока и Стражаве, Александра Ђукић и Наташа Јовановић, водичи Народног музеја Топлице.

Радионица „Све што сте хтели да питате о археологији а нисте смели“ на програму је у среду од 10:20, предавачи Сања Црнобрња Красић и Магдалена Селаковић, арехеолози Народног музеја Топлице и ученици Гимназије.

У наставку програма биће одржана радионица „Новац кроз векове“ – Маријана Остојић, Маја Димић и Магдалена Селаковић и ученици петог и шестог разреда.

У 18 сати на програму је концерт „Мали виртуози“ Музичке школе „Корнелије Станковић, а потом ће у Галерији „Божа Илић“ бити одржано Музичко –поетско вече у којем учествују  корисници Дома ученика у Прокупљу.

У четвртак у 12 сати ученици Гимназије и Медицинске школе одржаће матине „Сачувајмо их од заборава“. У 18 сати на програму су Духовни разговори на тему „Музеји у служби одржавања националног памћења“, предавач протојереј-ставрофор Милутин Тимотијевић, ректор призренске богословије у пензији.

У Галерији „Филарт“ у 18 часова на програму је монодрама „Розе писмо“ Бранимира Ђорђевића.

Радионица „Све што сте хтели да питате о археологији а нисте смели“ – Сања Црнобрња Красић и Магдалена Селаковић у 9,30, као и радионица „Старе игре и играчке“ – деца из Предшколске установе „Невен“ и Александра Ђукић и Наташа Јовановић, на програму је у петак, 19. маја у 10 часова.

У поподневним сатима, од 15 часова, почиње јавни час „Словенска и српска митологија и одјеци у савременом добу“, као и јавни час „Намањићи“ ученика ОШ „9.октобар од 16 часова.

Манифестација се завршава представом „Ово су хтела…деца“, у извођењу чланова Драмског студиа Гимназије која почиње у 18 часова.


#   Прокупље   Ноћ музеја   Народни музеј Топлица   Музеји за 10   Недеља музеја
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима