Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

У званичној конкуренцији 58. Филмских сусрета 14 филмова

rssBookmark and Share

Ниш 20.08.2023. Јужна Србија Инфо

У званичном програму 58. Филмских сусрета нашао се још један филм „Овуда ће проћи пут“ редитељке Нине Огњановић, тако да ће ове године у званичној конкуренцији бити приказано 14 филмова, а последње вечери и после доделе награда и два гостујућа филмска остварењ.

Фото: Јужна Србија Инфо
Фото: Јужна Србија Инфо

Остварење „Што се боре мисли моје“ редитеља Милорада Милинковића који говори о атентату на кнеза Михаила Обреновића имаће светску премијеру на Филмским сусретима у Нишу.  Међу одабраним филмовима је пет нишких премијера и  једна фестивалска.

Како је саопштио Нишки културни центар, у филму Нине Огњановић „Овуда ће проћи пут“, који ће бити приказан прве фестивалске вечери након отварања, улоге су поделили:  Јана Бјелица, Златан Видовић, Владимир Максимовић, Нинослав Ћулум, Светозар Цветковић, Бранислава Стефановић, Игор Филиповић, Павле Чемерикић, Ева Рас.

У званичном програму су и филмови „Траг дивљачи” у режији Ненада Павловића, „Ко жив, ко мртав” Радета Ћосића, „Уста пуна земље” који је режирао Младомир Пуриша Ђорђевић и „Да ли сте видели ову жену” у режији Душана Зорића и Матије Глушчевића.

За награде ће конкурисати у званичном делу фестивала и филмови „Мања” режисера Николе Кончаревића, „Свилен конац” Дамира Романова, „Света Петка – крст у пустињи” у режији Хаџи Александра Ђуровића, „Кома” Петра Јаконића, „Вера” Недељка Ковачића, као и „Момак и девојке”, који је режирао Ивица Видановић, „Олуја” Милоша Радуновића, „Што се боре мисли моје” у режији Милорада Милинковића и „Индиго кристал” Луке Михаиловића.

Последње вечери, 1. септембра и одмах после доделе награда глумцима у незваничном делу Филмских сусрета биће приказана и два гостујућа филма које су реализовали нишки аутори ‒ „Народни глумац” у режији Владимира Ристића, продуцента Оливера Пауновића и „Прихвати или одбиј”, редитеља Божидара Пешића.

„Филм ће бити омаж једном од најпознатијих нишких глумаца чија је како лична тако и професионална биографија заиста задивљујућа. Снимајући разговоре и сведочанства с људима који су сарађивали с њим, сазнајем колико је Жика био вољен и поштован од колега али и од обичних људи, комшија с којима је делио свакодневницу“, каже Владимир Ристић аутор сценарија и редитељ филма.

Уметнички директор фестивала је Растко Јанковић, председник Удружења филмских глумаца Србије, а на највећој манифестацији посвећеној српским глумицама биће додељено осам званичних награда: Гран при „Наиса” за најбоље глумачко остварење у српском играном филму између два фестивала, „Цар Константин” и „Царица Теодора” за најбољу мушку, односно за најбољу женску улогу, повеље за изузетну женску и мушку улогу, награде за женску и мушку епизодну, као и награда за најбољу дебитантску улогу у српском играном филму ових филмских сусрета.

Према одлуци Удружења филмских глумаца Србије, награда „Павле Вуисић“ за изузетан допринос уметности глуме у домаћем играном филму и њему сличним медијима за 2023. годину биће додељена Мирјани Карановић.

Оснивачи фестивала су: Град Ниш и Удружење филмских глумаца Србије, организатори су: Удружење филмских глумаца Србије и Нишки културни центар, а покровитељи: Министарство културе Републике Србије и Филмски центар Србије.

„Издвајамо промоцију монографије о Славку Штимцу, 28. августа у 13 сати у Фестивалском центру и 29. августа. у 13 часова округли сто о глумцу Драгомиру Бојанићу Гидри. Пратећи програм „Кино регион“ имаће, као и до сада, пројекције у Цинеплеxx Ниш“, истакао је селектор фестивала Дејан Дабић.

58. Фестивал глумачких остварења одржаће се од 26. августа до 1. септембра на Летњој позорници у Нишкој тврђави. Цена улазница се креће од 2.500 динара за комплет, док је од другог дана фестивала могуће купити и појединачне карте, по цени од 500 динара.

Програм фестивала
26.8.2023.
Свечано отварање
Додела награде „Павле Вуисић“
ТРАГ ДИВЉАЧИ (105′)
КО ЖИВ, КО МРТАВ (80′)
ОВУДА ЋЕ ПРОЋИ ПУТ (82′)

27.8.2023.,
УСТА ПУНА ЗЕМЉЕ (75′)
ДА ЛИ СТЕ ВИДЕЛИ ОВУ ЖЕНУ? (79′)
МАЊА (90′)

28.8.2023.
СВИЛЕН КОНАЦ (80′)
СВЕТА ПЕТКА – КРСТ У ПУСТИЊИ (123′)

29.8.2023.
КОМА (96′)
ВЕРА (130′)

30.8.2023.
МОМАК И ДЕВОЈКЕ (94′)
ОЛУЈА (156′)

31.8.2023.
ШТО СЕ БОРЕ МИСЛИ МОЈЕ? (140′)
ИНДИГО КРИСТАЛ (105′)

1.9.2023.
Додела награда и свечано затварање фестивала
НАРОДНИ ГЛУМАЦ (45′)
ПРИХВАТИ ИЛИ ОДБИЈ (150′)


#   Ниш   глумци   филм   Филмски сусрети   Нишки културни центар   Дејан Дабић   филмски сусрети 23
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима