Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

U zvaničnoj konkurenciji 58. Filmskih susreta 14 filmova

rssBookmark and Share

Niš 20.08.2023. Južna Srbija Info

U zvaničnom programu 58. Filmskih susreta našao se još jedan film „Ovuda će proći put“ rediteljke Nine Ognjanović, tako da će ove godine u zvaničnoj konkurenciji biti prikazano 14 filmova, a poslednje večeri i posle dodele nagrada i dva gostujuća filmska ostvarenj.

Foto: Južna Srbija Info
Foto: Južna Srbija Info

Ostvarenje „Što se bore misli moje“ reditelja Milorada Milinkovića koji govori o atentatu na kneza Mihaila Obrenovića imaće svetsku premijeru na Filmskim susretima u Nišu.  Među odabranim filmovima je pet niških premijera i  jedna festivalska.

Kako je saopštio Niški kulturni centar, u filmu Nine Ognjanović „Ovuda će proći put“, koji će biti prikazan prve festivalske večeri nakon otvaranja, uloge su podelili:  Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Eva Ras.

U zvaničnom programu su i filmovi „Trag divljači” u režiji Nenada Pavlovića, „Ko živ, ko mrtav” Radeta Ćosića, „Usta puna zemlje” koji je režirao Mladomir Puriša Đorđević i „Da li ste videli ovu ženu” u režiji Dušana Zorića i Matije Gluščevića.

Za nagrade će konkurisati u zvaničnom delu festivala i filmovi „Manja” režisera Nikole Končarevića, „Svilen konac” Damira Romanova, „Sveta Petka – krst u pustinji” u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, „Koma” Petra Jakonića, „Vera” Nedeljka Kovačića, kao i „Momak i devojke”, koji je režirao Ivica Vidanović, „Oluja” Miloša Radunovića, „Što se bore misli moje” u režiji Milorada Milinkovića i „Indigo kristal” Luke Mihailovića.

Poslednje večeri, 1. septembra i odmah posle dodele nagrada glumcima u nezvaničnom delu Filmskih susreta biće prikazana i dva gostujuća filma koje su realizovali niški autori ‒ „Narodni glumac” u režiji Vladimira Ristića, producenta Olivera Paunovića i „Prihvati ili odbij”, reditelja Božidara Pešića.

„Film će biti omaž jednom od najpoznatijih niških glumaca čija je kako lična tako i profesionalna biografija zaista zadivljujuća. Snimajući razgovore i svedočanstva s ljudima koji su sarađivali s njim, saznajem koliko je Žika bio voljen i poštovan od kolega ali i od običnih ljudi, komšija s kojima je delio svakodnevnicu“, kaže Vladimir Ristić autor scenarija i reditelj filma.

Umetnički direktor festivala je Rastko Janković, predsednik Udruženja filmskih glumaca Srbije, a na najvećoj manifestaciji posvećenoj srpskim glumicama biće dodeljeno osam zvaničnih nagrada: Gran pri „Naisa” za najbolje glumačko ostvarenje u srpskom igranom filmu između dva festivala, „Car Konstantin” i „Carica Teodora” za najbolju mušku, odnosno za najbolju žensku ulogu, povelje za izuzetnu žensku i mušku ulogu, nagrade za žensku i mušku epizodnu, kao i nagrada za najbolju debitantsku ulogu u srpskom igranom filmu ovih filmskih susreta.

Prema odluci Udruženja filmskih glumaca Srbije, nagrada „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima za 2023. godinu biće dodeljena Mirjani Karanović.

Osnivači festivala su: Grad Niš i Udruženje filmskih glumaca Srbije, organizatori su: Udruženje filmskih glumaca Srbije i Niški kulturni centar, a pokrovitelji: Ministarstvo kulture Republike Srbije i Filmski centar Srbije.

„Izdvajamo promociju monografije o Slavku Štimcu, 28. avgusta u 13 sati u Festivalskom centru i 29. avgusta. u 13 časova okrugli sto o glumcu Dragomiru Bojaniću Gidri. Prateći program „Kino region“ imaće, kao i do sada, projekcije u Cineplexx Niš“, istakao je selektor festivala Dejan Dabić.

58. Festival glumačkih ostvarenja održaće se od 26. avgusta do 1. septembra na Letnjoj pozornici u Niškoj tvrđavi. Cena ulaznica se kreće od 2.500 dinara za komplet, dok je od drugog dana festivala moguće kupiti i pojedinačne karte, po ceni od 500 dinara.

Program festivala
26.8.2023.
Svečano otvaranje
Dodela nagrade „Pavle Vuisić“
TRAG DIVLjAČI (105′)
KO ŽIV, KO MRTAV (80′)
OVUDA ĆE PROĆI PUT (82′)

27.8.2023.,
USTA PUNA ZEMLjE (75′)
DA LI STE VIDELI OVU ŽENU? (79′)
MANjA (90′)

28.8.2023.
SVILEN KONAC (80′)
SVETA PETKA – KRST U PUSTINjI (123′)

29.8.2023.
KOMA (96′)
VERA (130′)

30.8.2023.
MOMAK I DEVOJKE (94′)
OLUJA (156′)

31.8.2023.
ŠTO SE BORE MISLI MOJE? (140′)
INDIGO KRISTAL (105′)

1.9.2023.
Dodela nagrada i svečano zatvaranje festivala
NARODNI GLUMAC (45′)
PRIHVATI ILI ODBIJ (150′)


#   Niš   glumci   film   Filmski susreti   Niški kulturni centar   Dejan Dabić   filmski susreti 23
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima