Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Уручена песничка награда „Драинац“

rssBookmark and Share

Прокупље 25.08.2020. Јужна Србија Инфо

Књижевна манифестација „Драинчеви сусрети песника“ почела је данас полагањем цвећа на спомен бисту Раду Драинцу на Платоу уметности у подножју Хисара. Овај пут је и само уручење песничке награде „Драинац“ одржано на овом месту, на отвореном, како би се испоштовале препоручене мере и спречило евентуално ширење инфекције корона вирусом.

Уручена песничка награда „Драинац“

Венце пијетета, положили су овогодишњи лауреат Тања Крагујевић и заменик градоначелника Дејан Тонић, који је добитници и уручио награду са именом овог великог српског песника.

Драинчеве стихове је традиционално говорио познати драмски уметник Вицо Дардић, али је и своје стихове из награђене збирке, говорила овогодишња добитница.

О стваралаштву песникиње Тање Крагујевић, али и награђеној збирци песама „EXTRAVAGANZA“, говорио је председник жирија за доделу награде „Драинац“ Горан Максимовић. Он је навео да песникиња у њој наглашеним лирским језиком и осећајношћу приказује три доминантна света.

-Први лирски свет предочава њен дијалог са објективном стварношћу, са доминантним сликама града и судбином савременог човека у том окружењу. Други лирски свет изразито је субјективан и предочава песникињин лични доживљај света који је окружује, људе и појаве са којима се суочава. Трећи лирски свет је метафизички интониран и успоставља песникињин дијалог са светом над нама и вишим сферама духовности у којима препознаје уточиште од свакодневне и често сурове стварности, истакао је Максимовић и закључио да је обједињавањем та три лирска света, Тања Крагујевић створила значењски богат рукопис, који подстиче читаоце да уживају у поезији и да истовремено промишљају о најсложенијим аспектима савременог живота и човекове судбине, рекао је о награђеној збирци песама овогодишњег лауреата Максимовић.

Као и сваки претходни добитник песничке награде „Драинац“ и песникиња која је ове године добила ову награду, казивала је своју беседу. Њен назив је „Поезија постоји“.

-Све што је Раде Драинац, песник еруптивног дара написао и завештао нам, од варленовских тема, сажете поетике уклетих песника, хипнизма и модернизма, лирских фрагмената, уз сјајну потку урбане поезије – све би могло да стане под једно име -непрекинутог авангардизма – који у својим метаморфозама, никад није довршен, а испуњен је до врха, који нема једно име, већ једно значење – непоновљивог и непревазиђеног и управо због тога парадигматског, јединственог у својој самозаробљености и зацељујућој слободи, рекла је Крагујевић.

Како је у беседи навела, да би се живело у слободи, треба живети у истини, а шта је истина, до бескрајна рана бездомности у свету, заувек негостољубивом, који у средишту велике болести лиризма, носи Драинчево име.

-О чему год би певао, где год био – тај „љубавни пустолов“ под „метеорима туге“, тај бунтовник и апостол“, рођен у „експлозији катастрофе“, вечни је јунак сопствене епике срочене за будуће сањаре, „последњи статиста“ невиђене драме  –  у исти мах је и неприкривени и прецизни бележник многозначног, контроверзног, разузданог и строгог „билтена менталног стања једног песника“.

И колико год се његовој балканској и словенској тузи примицали, овај вагабунд светских и овдашњих предграђа, измицаће, остаће по себи, он сам, стваралачка енигма –  усвакој речи „један вулкан“ и у сваком даху „универзална коб“. И зато поезија постоји. Потребна је песницима, који пате кад им се не јави песма новом телеграмском објавом и срећни су кад се нађу на њеном прагу, истакла је овогодишња добитница песничке награде „Драинац“ Тања Крагујевић беседећи на Платпу уметности у подножју Хисара, пред бистом великог Драинца, у чију част се ове године по 51. пут одржава ова књижевна манифестација.

Она се овом приликом захвалила жирију за доделу награде „Драинац“ на високом вредновању и на векторима расветљења у самом образложењу, који су усмерени у суштинска значења поља њене награђене књиге.

-Захваљујем се Народној библиотеци „Раде Драинац“ и граду Прокупљу, као и свима присутнима, што из године у годину, саопштавате најважније – да ту је Драинац, поезија постоји. Да постоји поезија, закључила је у својој беседи овогодишњи лауреат награде „Драинац“ песникиња  Тања Крагујевић.


#   Прокупље   Горан Максимовић   књижевност   Драинчева награда   Раде Драинац   Тања Крагујевић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима