Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Вече лепе музике, староградских, косовских песама, севдалинки, евергрин..., на одушевљење Прокупчана

rssBookmark and Share

Прокупље 08.07.2023. Јужна Србија Инфо

У оквиру Културног лета Дома културе, у четвртак је одржан концерт, под називом „Вече лепе музике“, који је још један у низу тематских коцерата музичке секције Културно уметничког друштва „Абрашевић“.

Вече лепе музике, староградских, косовских песама, севдалинки, евергрин..., на одушевљење Прокупчана

Раније је прокупачка публика имала прилику да ужива у вечерима севдалинки, староградских, косовских песама, кафанске и евергрин музике, као и мелодијама из популарних телевизијских серија и филмова, а синоћ је уживала у популарној и лепој музици, која осим допадљиве мелодије садржи и квалитетан текст, романтичне и сетне љубавне стихове, али и поруке у њима.

-Стављајући управо текст у први план, у вечерашњи програм ушле су песме које припадају разним музичким правцима, па ће тако за свакога бити по нешто. Оно у шта са сигурношћу верујемо је да ће вам се наш програм допасти . Mеђу првим учесницима ове вечери најављујем Ивана Стојановића и Љубомира Вукићевића, који ће отпевати песме „Што те нема“ и „Брод у боци“. Програм садржи више музичких жанрова, па ћете након балада на почетку, чути и градски мелос и мелодије „Где си душо, где си рано“ и „Гранчице мирисне багрема белог“, које певају Марија Симић и специјална гошћа  програма Вања Раденковић, рекла је отврајаући концерт песникиња Ивана Ђурковић.

На оваквим вечерима, где се пева посебно лепа и добро позната музика, незаобилазни су били и Драган Стојнић, Бети Ђорђевић и група Индекси.

Са сцене Дома културе, где је одржан програм лепе музике, чуло се да су управо они заслужни што се њихова музика данас сматра евергрином, музиком за сва времена. Једна од песама за сва времена била је песма „Била је тако лепа“, „Бацила је све низ реку“, као и „Почнимо љубав испочетка“ , које су отпевали Иван Стојановић, Љубомир Костић и Милена Костић.

-За разлику од савремених љубавних стихова, које имамо прилику да слушамо данас, а у којима романтике нема, или је потиснута на рачун сурових реалистичних животних околности, текстови песама, које вечерас изводимо су обасути топлином, нежношћу и исчекивањима погледа, додира, загрљаја. Такви су управо стихови песама „Петлови мори, поев“, „А што ћемо љубав крити“ и „Ах, љубав, љубав“, које ће отпевати Славиша Столић, Зорица Славић и Марија Симић, истакла је  песникиња Ивана Ђурковић, најављујући музичке композиције учесника.

И популарна музика седамдесетих и осамдесетаих година прошлог века, која представља прави лек за душу, чула се на овој вечери, на одушевљење публике. То су биле песме „Златни дан“, „Подлугови“, „Неки нови клинци“ и „Ти си жеља мог живота“, коју су извели Милена Костић, Љубомир Костић, Александар Вукићевић и Смиљана Радуловић.

После поп музике, концерт је имао и блок народне музике, а нумере „Крадем ти се у вечери“ отпевали су Иван Стојановић, „Тешко је љубит тајно“ Зорица Славић, „Љубав ми срце мори“ Славиша Столић, док је нумеру „Дођи мојим ружама“ отпевала Вања Раденковић.

Музичари, који су пратили извођаче на „Вечери лепе музике“ били су, за клавијатурама Владимир Дробњак и Љубомир Вукићевић и хармоника Бобан Костић. Вече је завршено баладом „У једним плавим очима,“ коју је маестрално изводила група Индекси, а коју је за прокупачку публику отпевао Љубомир Костић.

Овај концерт је био још једна лепа прилика за уживање, у песмама које се не заборављају, а најава за сваки музички наступ, били су стихови  песникиње Иване Ђурковић, коју су Прокупчани такође имали прилику да чују.


#   Прокупље   Иван Стојановић   Милена Костић   Љубомир Костић   народна музика   Дом културе Прокупље   евергрин музика   Абрашевић Прокупље   севдалике   старогрдска музика
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима