Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Виртуозни виолински концерт

rssBookmark and Share

Ниш 24.05.2021. Јужна Србија Инфо

У уторак 25. маја 2021 у Сали Нишког симфонијског оркестра, са почетком у 19 сати биће одржан Виртуозни виолински концерт Сање Јовић (виолина) и Срђана Ђорђевића (клавир). На програму ће бити дела Вијењавског, Крајслера,Чајковског, Паганинија и Амбросија.

Виртуозни виолински концерт

Улазнице се продају на улазу у салу непосредно пре концерта, по цени од 200 динара.

Сања Јовић Ђорђевић рођена је у Тетову, Македонија.  Ученик је Школе за музичке таленте у Ћуприји, после којих  основне и специјалистичке студије завршaва на ФМУ у Нишу у класи професора Ангела Станкова (Бугарска) под чијим је менторством наставила докторске студије.Усавршавала се на бројним мастер класима код еминетних пжпедагога и виолиниста.  Наступала је широм Србије и Европе (Бугарска, Грчка, Украјина, Македонија, ЦГ, Албанија, Шпанија, Португалија ...) као солиста, први солиста или концерт-мајстор.
 Има богату концертну и реситалску каријеру.  Сарађивала је са неколико пијаниста, најчешће са Бојаном Младеновићем и Срђаном Ђорђевићем.  С пијанистом Б.Младеновићем остварена је концертна турнеја „Концертна сезона“ пројекат под покровитељством Министарства културе Републике Србије, који је окупио најистакнутије српске извођаче.Са Срђаном Ђорђевићем наступа на ' Виолинском Маратону' са седиштем у Тирани  и под покровитељством Министарства културе Албаније.
 Као концертни солиста сарађивала је са диригентима Емануел ЛеДук Баром (Француска / Русија), Ангел Станков и Свилен Симеонов (Бугарска), Зоран Станисављевић, Сузана Костић (Србија) ... Издвајамо Сибелиусов Концерт за виолину и оркестар остварен у сарадњи са Нишким симфонијским оркестром  и маестром Зораном Станисављевићем  и Тартини/Крајслер Соната 'Ђавољи трилер' и неколико виртуозних комада са Маестром Симеоновим, који су забележени за трајни снимак продукције и архиве Нишког Симфонијског оркестра.
 Стручна критика о њој пише: „... Откривајући своју музичку природу као и неоспорно техничко умеће стављено у службу култивисане изражајности ... Интонативна сигурност, изражајна тонска звучност и сугестивност израза, промишљеност у обликовању музичке фразе, пажња за сваки детаљ класичне, романтичарске  , неокласичне ... "
 Активан је члан светске виолинске заједнице и сарађује са великим бројем истакнутих светских виолиниста.  У сарадњи са британско / италијанским виолинистом Сајмоном Скотом основала је неколико сајтова посвећених уметности виолине, чији су чланови бројни истакнути светски виолинисти, критичари, издавачи...
Повремено се бави и педагогијом, издвајамо мастерклас младим виолинистима ,студентима Житомирског колеџа"Иван Огњенко" у Украјини.
 Појављује се као члан жирија у два међународна виолинска такмичења- „Мааmoun Daou International ViolinCompetition“ са седиштем у Либији и „Dragos Lungu- I have my star - Violin Competition“ у Румунији.
 Вишеструки је добитник стипендије из Фонда за таленте и Стипендије града Нишa.  Стипендија Министарства образовања РС за најуспешније докторанте.Стипендија организатора за учешће на Летњој виолинској Академији у Семерингу, Аустрија.  Стипендија "Каиалех Виолин Академије" из Швајцарске за школовање код истакнутог професора Хабиба Кајалеха, Мењухиновог ученика, за "сценско извођаштво" резервисано за солисте.
 Запослена је у Нишком симфонијском оркестру на позицији заменика концерт- мајстора.Бивши је концерт-мајстор ревијског оркестра "Импресија".  Прва  виолина гудачког квартета Креативо, као и солиста и оснивач „Рок Концерто“ пројекта који је до сада изведен на Нишвил Џез Фестивалу и НИМУС- у.
 Свира на виолини немачког градитеља Ј.Кристиан Воигт- а, са краја 18.века, коју одржава лутиер Срђан Томић.


Срђан Ђорђевић рођен је у Загребу.  Средњу музичку школу завршио је у Нишу у класи проф.  Мирјане Николић.  Даље школовање наставља  на Факултету уметности у Нишу у класи проф.  Јованке Аранђеловић.  Магистрирао је на ФМУ у Скопљу у класи проф.  Тодора Светиева 2011. године.
 У својој досадашњој каријери остварио је низ запажених солистичких наступа широм земљe као и сарадњу са нишким симфонијским оркестром.  Од 2009. године члан је Триа Мултимедиа у саставу клавир, виолина, кларинет са којим остварује запажене наступе широм Србије и Украјине.  Стручно се усавршавао на семинарима код проф.  Биљане Горуновић и проф.  Јуриј Кота.  Више пута је давао мастеркласе у Украјини.

Запослен је у Музичкој школи ,, Владимир Ђорђевић ”у Алексинцу на позицији професора клавира и корепетитора за гудаче и дуваче и ради као концерт мајстор-балетски педагогу Руском балетском студију" Академија ".


#   Ниш   концерт   Симфонијски оркестар   клавир   Владимир Ђорђевић   Нишки културни центар   Сузана Костић   Македонија   виолина
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима