Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Virtuozni violinski koncert

rssBookmark and Share

Niš 24.05.2021. Južna Srbija Info

U utorak 25. maja 2021 u Sali Niškog simfonijskog orkestra, sa početkom u 19 sati biće održan Virtuozni violinski koncert Sanje Jović (violina) i Srđana Đorđevića (klavir). Na programu će biti dela Vijenjavskog, Krajslera,Čajkovskog, Paganinija i Ambrosija.

Virtuozni violinski koncert

Ulaznice se prodaju na ulazu u salu neposredno pre koncerta, po ceni od 200 dinara.

Sanja Jović Đorđević rođena je u Tetovu, Makedonija.  Učenik je Škole za muzičke talente u Ćupriji, posle kojih  osnovne i specijalističke studije završava na FMU u Nišu u klasi profesora Angela Stankova (Bugarska) pod čijim je mentorstvom nastavila doktorske studije.Usavršavala se na brojnim master klasima kod eminetnih pžpedagoga i violinista.  Nastupala je širom Srbije i Evrope (Bugarska, Grčka, Ukrajina, Makedonija, CG, Albanija, Španija, Portugalija ...) kao solista, prvi solista ili koncert-majstor.
 Ima bogatu koncertnu i resitalsku karijeru.  Sarađivala je sa nekoliko pijanista, najčešće sa Bojanom Mladenovićem i Srđanom Đorđevićem.  S pijanistom B.Mladenovićem ostvarena je koncertna turneja „Koncertna sezona“ projekat pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije, koji je okupio najistaknutije srpske izvođače.Sa Srđanom Đorđevićem nastupa na ' Violinskom Maratonu' sa sedištem u Tirani  i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Albanije.
 Kao koncertni solista sarađivala je sa dirigentima Emanuel LeDuk Barom (Francuska / Rusija), Angel Stankov i Svilen Simeonov (Bugarska), Zoran Stanisavljević, Suzana Kostić (Srbija) ... Izdvajamo Sibeliusov Koncert za violinu i orkestar ostvaren u saradnji sa Niškim simfonijskim orkestrom  i maestrom Zoranom Stanisavljevićem  i Tartini/Krajsler Sonata 'Đavolji triler' i nekoliko virtuoznih komada sa Maestrom Simeonovim, koji su zabeleženi za trajni snimak produkcije i arhive Niškog Simfonijskog orkestra.
 Stručna kritika o njoj piše: „... Otkrivajući svoju muzičku prirodu kao i neosporno tehničko umeće stavljeno u službu kultivisane izražajnosti ... Intonativna sigurnost, izražajna tonska zvučnost i sugestivnost izraza, promišljenost u oblikovanju muzičke fraze, pažnja za svaki detalj klasične, romantičarske  , neoklasične ... "
 Aktivan je član svetske violinske zajednice i sarađuje sa velikim brojem istaknutih svetskih violinista.  U saradnji sa britansko / italijanskim violinistom Sajmonom Skotom osnovala je nekoliko sajtova posvećenih umetnosti violine, čiji su članovi brojni istaknuti svetski violinisti, kritičari, izdavači...
Povremeno se bavi i pedagogijom, izdvajamo masterklas mladim violinistima ,studentima Žitomirskog koledža"Ivan Ognjenko" u Ukrajini.
 Pojavljuje se kao član žirija u dva međunarodna violinska takmičenja- „Maamoun Daou International ViolinCompetition“ sa sedištem u Libiji i „Dragos Lungu- I have my star - Violin Competition“ u Rumuniji.
 Višestruki je dobitnik stipendije iz Fonda za talente i Stipendije grada Niša.  Stipendija Ministarstva obrazovanja RS za najuspešnije doktorante.Stipendija organizatora za učešće na Letnjoj violinskoj Akademiji u Semeringu, Austrija.  Stipendija "Kaialeh Violin Akademije" iz Švajcarske za školovanje kod istaknutog profesora Habiba Kajaleha, Menjuhinovog učenika, za "scensko izvođaštvo" rezervisano za soliste.
 Zaposlena je u Niškom simfonijskom orkestru na poziciji zamenika koncert- majstora.Bivši je koncert-majstor revijskog orkestra "Impresija".  Prva  violina gudačkog kvarteta Kreativo, kao i solista i osnivač „Rok Koncerto“ projekta koji je do sada izveden na Nišvil Džez Festivalu i NIMUS- u.
 Svira na violini nemačkog graditelja J.Kristian Voigt- a, sa kraja 18.veka, koju održava lutier Srđan Tomić.


Srđan Đorđević rođen je u Zagrebu.  Srednju muzičku školu završio je u Nišu u klasi prof.  Mirjane Nikolić.  Dalje školovanje nastavlja  na Fakultetu umetnosti u Nišu u klasi prof.  Jovanke Aranđelović.  Magistrirao je na FMU u Skoplju u klasi prof.  Todora Svetieva 2011. godine.
 U svojoj dosadašnjoj karijeri ostvario je niz zapaženih solističkih nastupa širom zemlje kao i saradnju sa niškim simfonijskim orkestrom.  Od 2009. godine član je Tria Multimedia u sastavu klavir, violina, klarinet sa kojim ostvaruje zapažene nastupe širom Srbije i Ukrajine.  Stručno se usavršavao na seminarima kod prof.  Biljane Gorunović i prof.  Jurij Kota.  Više puta je davao masterklase u Ukrajini.

Zaposlen je u Muzičkoj školi ,, Vladimir Đorđević ”u Aleksincu na poziciji profesora klavira i korepetitora za gudače i duvače i radi kao koncert majstor-baletski pedagogu Ruskom baletskom studiju" Akademija ".


#   Niš   koncert   Simfonijski orkestar   klavir   Vladimir Đorđević   Niški kulturni centar   Suzana Kostić   Makedonija   violina
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima