Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Yuri Shishkin - солистички концерт 26. новембра

rssBookmark and Share

24.11.2014. Факултет уметности

Солистички концерт једног од највећих светских уметника у домену хармонике дугметаре одржаће се у среду 26. новембра 2014. године у Концертно-изложбеном простору ФУ, Књажевачка 2а са почетком у 20 сати.

Yuri Shishkin - солистички концерт 26. новембра

На програму ће бити врхунских дела светских композитора за хармонику. Професор Shishkin ће бити гост Факултета уметности у периоду од 24. до 29. новембра 2014. и одржаће Мајсторски курс за хармонику студентима Факултета уметности.

Yuri Shishkin је један од највећих уметника у домену хармонике дугметаре. Његово име је надалеко познато у свету музике. Освојио је многобројне награде на међународним такмичењима у Клингентхалу, Немачкој 1988., Канзасу, САД 1990. и Castelfidardu, Италија 1991. године. Јуриј Шишкин је рођен у Азову, Русија. Своје прве лекције из хармонике дугметаре добио је из своје породице.

Након напуштања музичке школе у Азову, Јуриј је ушао у Ростов школу уметности, као петнаестогодишњак. Док је био у Ростову наставио је са тријумфалним победама на најважнијим такмичењима за хармонику у Русији -за период од девет година Јуриј Шишкин је учествовао је на десет такмичења и освојио је прву награду на седам од њих. Током 1992. године је дипломирао на Гнесинс Руској академији музике у Москви и почео своју професионалну каријеру. Наставио је са својим јавним наступима у Холандији, Белгији, Немачкој, Финској, Шведској, САД, Канади, Кини и Латинској Америци.

Поред својих међународних наступа, Јуриј Шишкин често наступа у родној Русији, представљајући публици како познате тако и ретке и занимљиве нове композиције и аранжмане композитора као што су Ј.С. Бах, Ц. Франк, Ј. Брамс, И. Khandoshkin, С. Прокофјев, И. Стравински, М. Moszkovski Ј. Сибелиус, А. Schnittke, О. Горчаков, В. Семионов, В. Подгорни А. Кусиаков, О Копленд, С. Рахмањинов,C. Orff, Г. Гершвин и многих других. Чувени клавирски транскрипт В. Horovitza који је Јуриј Шишкин извео на својој хармоници дугметари било је истинско откровење за публику.

Извођења Јуриј Шишкина одликују се изражајним сликама, прцизношћу и чак спектакуларном персонификацијом музике. Његовој уметничкој слици додаје се његова страст према музици и његов ентузијазам, посебно елаборирајући нове технике звука проширујући тиме могућности овог инструмента са веома посебним уметничким шармом.


#   Факултет уметности   концерт   хармоника  
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима