Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

За "Луткарско позориште" две престижне награде у Сарајеву

rssBookmark and Share

25.05.2016. Јужна Србија Инфо

На Седамнаестом међународном фестивалу луткарских позоришта за дјецу, „Лут Фест“, који се одржавао у Источном Сарајеву од 16. до 20. маја, представа „Златокоса“, у режији Јелене Ђорђевић, освојила је две награде.

За "Луткарско позориште" две престижне награде у Сарајеву

Новоустановљену награду "Камена рука“ - Хенрик Јурковски за најлутковитију представу, чиме јој је указана велика част да буде први добитник награде која носи име једног од највећих светских историчара, драматурга и теоретичара луткарства.

Жири истиче да „сви сегменти представе упућују на превасходност чистог луткарског израза у представи, чему је пре свега допринела сјајна глумачка екипа“.

Колективну награду за најбољу анимацију и глумачку игру, у чијем се образложењу наводи „да је на жири најјачи утисак оставила игра младих, веома тачно устремљених, талентованих и стручно образованих глумаца“. "Лут фест" је трајао пет дана, одржавао се под мотом „Буквар луткарства“, а публици су се представила позоришта из Велике Британије, Грузије, Естоније, Бугарске, Босне и Херцеговине, Словеније и Србије уз богат такмичарски, пратећи и едукативни програм. „Златокоса“ је због великог интересовања одиграна три пута и више од пет стотина малишана и гостију уживало је у извођењу Наташе Ристић, Јелене Ђорђевић, Даворина Динића и Младена Милојковића.

Буквар луткарства

“Као што школски буквар, на симболичан начин представља први сусрет дјеце са школом и свијетом одраслих, тако и луткарско позориште представља први сусрет дјеце са позориштем и свијетом позоришне умјетности. Савремено луткарско позориште, као магија позоришне умјетности открива свијет бајки на нов, модеран начин, који је кроз истраживачки процес нових форми доказао да је ријеч лутке моћнија од било које ријечи човјека, због чега је буквар луткарства сваке године богатији за нове странице исписане ријечима лутака из цијелог свијета.” 

Витомир Митрић, директор и слектор фестивала

 


#   позориште
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима