Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Завршен девети прокупачки филмски фестивал "ПроФиФест"

rssBookmark and Share

Прокупље 14.09.2020. Јужна Србија Инфо

Без обзира на пандемију корона вируса, у Прокупљу је и ове године, по девети пут заредом, одржан прокупачки филмски фестивал ПроФиФест уз поштовање свих епидемиолошких мера.

Завршен девети прокупачки филмски фестивал "ПроФиФест"

-Ово је година која је подједнако тешка за све, па тако и за културне манифестације, које се негују у нашој земљи. Ипак, иако у измењеним условима и наравно уз поштовање свих здравствених мера, ми смо одржали овај наш прокупачки фестивал. Највећим делом се одвијао онлајн, али драго нам је да континуитет трајања нисмо прекинули, рекао је директор ПроФиФеста Жикица Јовановић.

Он је навео да је део програма фестивала, као што су филмске радионице са децом и младима, трибине са истакнутим филмским радницима, па и само жирирање најбољих филмова, морало да буде организовано онлајн. Ипак, сама завршница ПроФиФеста, која је била резервисана за пројекцију филмова и свечану доделу награда најбољима, догодила се  на отвореном, испред Дома културе. Одлуку о награђеним филмовима, које је публика могла да погледа на крају фесивала, донели су глумица Весна Чипчић, редитељ Ана Мариа Роси и продуцент Николина Вучетић Зечевић.

Тако је на овогодишњeм фестивалу за најбољи играни филм проглашен „Baloon dating“, аутора Cyrille Drevon из Швајцарске, a титулу најбољег анимираног филма понео је „Talent scout“ аутора Josse Herera из Шпаније. За најбољи документарни филм је овај пут проглашен „Гандо“, аутора Teymour Ghaderi из Ирана. Најбољи експериментални филм је био „ Super market“ аутора Gianluca Abbate из Италије, док је титулу најбољег у категорији домаћег филма понео „The Wait“ Емилије Гашић.

Жири је доделио и три специјална признања следећим филмовима: у категорији експерименталног филма, специјално признање припало је филму „Archi papir“ Rafalа Barnasa из Пољске, док су се категорији играног и домаћег филма издвојили „The Monk“, Dan Grina из Русије и „Шум“ Анђелке Бероше.

Најбољем аутору Teymour-у Ghaderi-ју из Ирана и његовом филму „Гандо“, жири је доделио и главну награду Гранд при ПроФиФеста „Прокупачко магаренце“.

Филм клуб Прокупље, ову манифестацију организовао је уз подршку Министарства културе и информисања, града Прокупља и других мањих спонзора.


#   Прокупље   фестивал   филм   документарни филм   Профи фест   игранни филм
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима