Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Završen deveti prokupački filmski festival "ProFiFest"

rssBookmark and Share

Prokuplje 14.09.2020. Južna Srbija Info

Bez obzira na pandemiju korona virusa, u Prokuplju je i ove godine, po deveti put zaredom, održan prokupački filmski festival ProFiFest uz poštovanje svih epidemioloških mera.

Završen deveti prokupački filmski festival "ProFiFest"

-Ovo je godina koja je podjednako teška za sve, pa tako i za kulturne manifestacije, koje se neguju u našoj zemlji. Ipak, iako u izmenjenim uslovima i naravno uz poštovanje svih zdravstvenih mera, mi smo održali ovaj naš prokupački festival. Najvećim delom se odvijao onlajn, ali drago nam je da kontinuitet trajanja nismo prekinuli, rekao je direktor ProFiFesta Žikica Jovanović.

On je naveo da je deo programa festivala, kao što su filmske radionice sa decom i mladima, tribine sa istaknutim filmskim radnicima, pa i samo žiriranje najboljih filmova, moralo da bude organizovano onlajn. Ipak, sama završnica ProFiFesta, koja je bila rezervisana za projekciju filmova i svečanu dodelu nagrada najboljima, dogodila se  na otvorenom, ispred Doma kulture. Odluku o nagrađenim filmovima, koje je publika mogla da pogleda na kraju fesivala, doneli su glumica Vesna Čipčić, reditelj Ana Maria Rosi i producent Nikolina Vučetić Zečević.

Tako je na ovogodišnjem festivalu za najbolji igrani film proglašen „Baloon dating“, autora Cyrille Drevon iz Švajcarske, a titulu najboljeg animiranog filma poneo je „Talent scout“ autora Josse Herera iz Španije. Za najbolji dokumentarni film je ovaj put proglašen „Gando“, autora Teymour Ghaderi iz Irana. Najbolji eksperimentalni film je bio „ Super market“ autora Gianluca Abbate iz Italije, dok je titulu najboljeg u kategoriji domaćeg filma poneo „The Wait“ Emilije Gašić.

Žiri je dodelio i tri specijalna priznanja sledećim filmovima: u kategoriji eksperimentalnog filma, specijalno priznanje pripalo je filmu „Archi papir“ Rafala Barnasa iz Poljske, dok su se kategoriji igranog i domaćeg filma izdvojili „The Monk“, Dan Grina iz Rusije i „Šum“ Anđelke Beroše.

Najboljem autoru Teymour-u Ghaderi-ju iz Irana i njegovom filmu „Gando“, žiri je dodelio i glavnu nagradu Grand pri ProFiFesta „Prokupačko magarence“.

Film klub Prokuplje, ovu manifestaciju organizovao je uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, grada Prokuplja i drugih manjih sponzora.


#   Prokuplje   festival   film   dokumentarni film   Profi fest   igranni film
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima