Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Државна церемонија обележавања 107 година од Топличког устанка у Прокупљу

rssBookmark and Share

Прокупље 25.02.2024. Јужна Србија Инфо

У понедељак, 26. фебруара, Прокупље ће бити центар обележвања 107. годишњице од Топличког устанка, историјског догађаја који је оставио неизбрисив траг у српској историји. Државна церемонија, која ће се одржати код споменика "Топличанима палим у ратовима 1912-1918 и жртвама Народног устанка 1917. године", почеће у 11 часова.

Фото: Википедија
Фото: Википедија

Пре почетка главног дела обележавања, у 10 часова и 40 минута, свештенство цркве "Светог Прокопија" одржаће парастос палим јунацима у Топличком устанку, одајући им почит и сећање.

Државни секретар у Министарству за рад, борачка и социјалана питања, проф. др Дејан Антић, испред Владе Републике Србије, предводиће делегацију која ће положити венце у знак почита и сећања на погинуле учеснике устанка. Обележавању ће се придружити и представници Града Прокупља, Топличког управног округа, Полицијске управе Прокупље, Војске Србије и бројна борачка удружења.

Топлички устанак је обележен као значајан догађај у српској историји, оставивши непретпоречиво наслеђе слободољубивости и борбе за правду и слободу. Сећање на ово историјско постигнуће не само што нас подсећа на нашу прошлост, већ и негује дух борбе за идеале слободе и правде у будућности.


#   Прокупље   први светски рат   Топлички устанак   Бугарски окупатори   Пећанац Коста
@


 Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима