Јужна Србија Инфо

Сутра свечано отварање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ

rssBookmark and Share

Лесковац 17.09.2019. Јужна Србија Инфо

Дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ, које се одржава у Лесковцу од 18. до 22. септембра, у организацији Лесковачког културног центра, биће свечано отворено у Народном позоришту у 19 часова.

Сутра свечано отварање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије ЛИФФЕ

Фестивал ће отворити Милош Биковић, један од најпопуларнијих српских глумаца са све запаженијом интернационалном каријером, а гост свечаног отварања биће и глумац Андрија Милошевић. На отварању ће бити уручена и награда “Живојин Жика Павловић” овогодишњем лауреату Богдану Диклићу, прослављеном глумцу, за афирмацију регионалне филмске уметности у свету. 

Након церемоније свечаног отварања, у оквиру Такмичарског програма ће бити приказан руско-српски филм „Балканска међа“ редитеља Андреја Волгина, у којем главне улоге тумаче српски глумци Милош Биковић, Милена Радуловић, и Гојко Митић, и руски Антон Пампушњиј, Гоша Куценко, Сергеј Шакуров, и Сергеј Гармаш.

Поред „Балканске међе“ која отвара фестивал и Кустуричиног филма „Пепе, један узвишени живот“ који ће бити приказан ван конкуренције последњег дана фестивала, за награде за најбољу режију такмичиће се још пет домаћих филмова: „Пијавице“ Драгана Маринковића, „Краљ Петар Први“ Петра Ристовског, „Ајвар“ Ане Марије Роси, „Шавови“ Мирослава Терзића и „Делиријум тременс“ Горана Марковића.

У оквиру главног фестивалског програма биће приказано девет регионалних филмских остварења, осам у такмичарском програму и црногорски филм „Последњи Yу филмски романтик“ Радослава Станишића, који ће бити приказан ван такмичарске селекције. Филм „Син“ редитељке Инес Тановић из Босне и Херцеговине, као и словеначки „Глумим, јесам“ Мирослава Мандића имаће српску премијеру управо у Лесковцу.

Публика ће моћи да погледа и хрватске филмове „Последњи Србин у Хрватској“ Предрага Личине и „Осми повјереник“ Ивана Салаја, филм „Последице“ у режији словеначког редитеља Дарка Штантеа, „Ти имаш ноћ“ Ивана Салатића из Црне Горе, северно-македонски „Господ постоји, њено име је Петрунија“ Теоне Митевске, који је српску премијеру имао на овогодишњем Палићком фестивалу, и филм „Сам самцат“ Боба Јелчића из Босне и Херцеговине.
О наградама за најбоље филмове, режију и глумце дванаестог ЛИФФЕ фестивала одлучиваће трочлани жири у саставу: редитељ Винко Брешан из Хрватске (председник жирија), редитељ Ненад Диздаревић из Босне и Херцеговине, и глумица Бојана Маљевић из Србије.

Ван такмичарке конкуренције, на фестивалу ће бити приказане пилот епизоде четири серије: „Бисер Бојане 2“ у режији Миме Караџића, „Група“ Уроша Томића, „Дуг мору“ Горана Гајића, и „Сенке над Балканом 2“ Драгана Бјелогрлића. 
Богат пратећи програм Лесковачког интернационалног фестивала одвијаће се кроз пројекције студентских филмова из региона, трибинске, књижевне и галеријске догађаје, који ће у фокусу имати професионални рад Живојина Жике Павловића, као и глумца Небојше Глоговца.

Лесковачки интернационални фестивал филмске режије ЛИФФЕ покренут је 2008. године у циљу промоције филмских остварења и аутора из земље и региона. Током своје историје, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Министарства културе и града Лесковца, развио се у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. ЛИФФЕ је данас незаобилазна тачка у културном животу града, а концепт заснован на афирмацији дела и стваралаца са простора бивше Југославије, који у први план ставља уметност филмске режије, сврстава овај фестивал у ред најзначајнијих манифестација у Србији и региону.

Овогодишње, дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ одржаће се од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу. Током пет фестивалских дана, публика ће моћи да ужива у најбољим филмовима из региона насталим у последњој години.

 

Коментара: 0


#   Лесковац   фестивал   глумци   филм   Милош Биковић   режија   ЛИФФЕ фестивал
@


 


[ Додај коментар ]