Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како да се организујете током учења и спремања за испите?

Bookmark and Share

06.02.2018. Никола Стојановић

Један од највећих проблема сваког ученика, студента понајвише, јесте како се организовати током месеци када је учење у пуном јеку и када је најпотребније остварити што боље резултате.
Организација је тада у ствари кључна ствар која је потребна да буде на високом нивоу, како би се на крају жељени резултати и постигли, али истина је то да је у тим моментима некако најтеже ускладити обавезе, захтеве разних испита, са обично жељом за изласцима, дружењем, те уопште улагањем времена у оно што сваки студент или ученик назива својим приватним, забавним делом живота.

Како да се организујете током учења и спремања за испите?

Истина је да то и није тако тешко, довољно је само мало дисциплине, мало стрпљења, неколико дана праћења унапред направљеног плана, а онда ће он у ствари постати део свакодневнице, део ваше навике, те вам апсолутно ниједна обавеза у вези са учењем неће пасти тешко нити мучно.

План

Иидвојите најпре један дан који ћете искористити за планирање. Нека то буде недеља, можда вам тако буде најлакше. Или неки други дан, сасвим је свеједно. Узмите папир, нека буде већи, те на њему испишите дане од понедељка до недеље, тако да вам цела наредна недеља стане на њему. Израчунајте када вам је најбоље да се будите, тако да се не осећате после спавања уморно, поспано, јер је важно да будете одморни, у супротном ваше памћење неће бити на завидном нивоу. Одвојите време које вам је потребно за оброке, кратке паузе, током дана издвојте време и за једну дужу паузу, када ћете радити било шта, али оставите да у сваком дану имате неколико континуираних сати учења, јер ћете тако остварити најбоље резултате када је учење у питању.

Искључите телефон

Немогуће, зар не? Па, заправо, то и није тако тешко, јер док учитe не би требало уопште да се дописујете или причате са неким. Када искључите телефон или његов звук и вибрације, онемогућавате да вас нешто омете у науму да читате, понављате градиво, те да памтите, јер вас једноставно неки спољашњи фактори неће упорно „враћати назад“. 

Припрема

Опремите се свиме што вам је потребно, односно, свиме што ће вам дане учења олакшати у највећој могућој мери. Увек поред себе имајте флашу воде, јер се од учења и те како осуше уста и грло, ставите близу себе једну шољу црне кафе, како би вас одржала концентрисаним, а уз њу, веома је добро да укључите и црну чоколаду, која не само да даје енергију вашем организму, већ утиче на повећање меморије и лакше памћење, што су ствари које су и научно доказане.

Бубице за испит

Ако сте ипак били прилично лењи, те све своје обавезе одлагали из дана у дан, сада сте вероватно у таквој позицији да скоро да нема времена за читање, а камоли учење, те да би сваки план пао у воду. Ако је важно да свој испит положите баш тада, уложите бар другачију врсту труда, као што је размишљање о томе како да препишете нешто како бисте добили пролаз, а бубице за испит су једна од одличних одлука у том моменту. Можда не тако поштена одлука, али свакако смела и храбра, јер нема петље баш свако да са бубицом за испит крене на његово полагање. Пушкице, књиге, свеске, све је то прилично ризично и скоро немогуће извести, док бубице за испит су једна сигурнија варијанта, за коју можете да се опустите у великој мери и да верујете особи са друге стране која чека да вам помогне.
 

Коментара: 0


#   учење  испити  бубице за испит
@
[ Додај коментар ]