Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Како стартовати поплављен аутомобил

Bookmark and Share

19.05.2014. мондо.рс

Не постоји херметички затворен мотор у који не пробија вода, али то не значи да поплављен ауто не може више да се вози. Како да га стартујемо објаснио нам је Војислав Јанковић из ауторемонтне радионице "Универзал".

Како стартовати поплављен аутомобил

Први корак: Испустити сво уље из мотора и мењача, зато што се измешало са водом, и оставите да се оцеди.

Други корак: Скините све филтере за ваздух и за уље, и замените их новим.

Трећи корак: Скинете свећице или дизне, и више пута заверглајте мотор на празно, како бисте избацили воду из тог дела аутомобила, из горњег мотора.

Четврти корак: Затворите штоплове за уље и налијете одговарајуће уље у мотор и мењач.

Пети корак: Скините карбуратор и резервоар, очистите их, а цеви које доводе гориво до мотора издувајте ваздухом и избаците воду.

Шести корак: Све делове склопите, сипајте ново гориво и тек онда осушите каблове за свећице, уколико се ради о "бензинцу".

Седми корак: Сипајте мању количину уља на место где су биле свећице, а потом мало заверглајте мотор да би се подмазали цилиндри. Тек онда могу да се врате свећице на своје место.

Осми корак: Стартујте мотор аутомобила.

Ако имате каско осигурање, ништа не дирајте
Ако сте аутомобил покрили каско осигурањем, немојте га активирати, нити прати, пре него што контактирате вашу осигуравајућу кућу. Они ће вам објаснити каква је процедура, као и колика је надокнада у случају штете настале услед поплаве.

"Све наведене радње за покретање аутомобила који је био поплављен, требало би да уради стручно лице. Такође, они који мисле да не постоји херметички затворен мотор у који не пробија вода, живе у заблуди", каже за МОНДО Војислав Јанковић и додаје да поплављен аутомобил треба и добро опрати, изнутра и споља, а када је у питању електроника, требало би све извадити из аутомобила, добро осушити и испрскати одговарајућим спрејом пре него што се ти делови поново повежу.

Мајстор саветује и да обавезно проверимо да ли је вода ушла у фарове и стоп светла, која у том случају такође треба извадити и добро осушити.

"Не враћајте седишта у аутомобил пре него што сте их дубински опрали, дезинфиковали и поптуно осушили. И спољашњост треба добро опрати и намазати воском за аутомобиле", кажу из ауторемонтне радионице "Универзал".

 

Коментара: 0


#   аутомобили   поплава   поплава 2014
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима