Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Водич за безбедну вожњу: ово су ствари на које треба да обратите пажњу

Bookmark and Share

28.09.2016. Никола Стојановић

Било да имате године и године искуства у вожњи или су ауто школа и возачки испит тек недавно остали иза Вас, постоји одређени број грешака које, можда и несвесно, и сами правите.

Водич за безбедну вожњу: ово су ствари на које треба да обратите пажњу

Стога смо за Вас саставили краћи водич за безбедну вожњу.

Коришћење мобилног телефона

И сами знате – а и ауто школа Вас је сигурно на то безброј пута упозоравала – да је телефонирање или куцање порука у току вожње веома опасно. Међутим, дешавају се неодложни позиви, чекања на семафору, а телефон је увек ту...

И онда се деси мања незгода коју морате да платите. Чак и ако Ви нисте возач који користи телефон, други то сигурно раде, те припазите на такве возаче када их угледате у ретровизору.

Неодржавање оптималног растојања

Сви некуда журе, те им делује као уштеда времена ако се у потпуности приближе возилу испред. Наравно, на овај начин никако нећете добити у времену, а можете изазвати незгоду, чији је један од првих узрочника управо овакво понашање у саобраћају.

Зато је савет да исто максимално избегавате и да обраћате пажњу на возаче који су томе склони.

Несигурно кочење

Неудобна обућа, несигурност у вожњи и недовољно оптимално растојање седишта од команди само су неки узрочници који изазивају несигурно кочење, некада и када је исто преко потребно.

Зато увек имајте резервни пар удобних патика у свом ауту и наместите седиште како Вам одговара, како бисте избегли све опасне ситуације.

Недавање сигнализације

„Заборављање“ на мигавце други је узрок – поред неодржавање растојања – због ког настају лакше саобраћајне незгоде које и скупо коштају. Стога немојте не ово заборављати, и пазите на возаче испред себе, како не би изненада укочили без давања сигнализације.

Прекорачење брзине

Наравно, ауто школа Вас је безброј пута опоменула да морате водити рачуна када почнете да возите да се придржавате ограничења брзине. Будите искрени – поштујете ли увек ово правило?

Ово је најчешћи узрок плаћања скупих казни, а може Вам бити одузета и дозвола...да не помињемо како тиме угрожавате и себе и друге у саобраћају. Стићи ћете свуда, верујте.

Припрема за вожњу

Ако за волан не седате под дејством алкохола, нема потребе да Вам поново причамо оно што Вас је научила и основна и ауто школа које сте похађали. Међутим, ако је ситуација обрнута, можда би требало да Вас подсетимо да ће Вас мање коштати такси него, не дај Боже, саобраћајна незгода.

Исто важи и за вожњу онда када сте неиспавани и исцрпљени, јер и најмањи пад концентрације може бити фаталан.

Опасност од мотоциклиста

Мотоциклисти често возе брзо, и сигурно је да су, поред бициклиста, оно што Вас је ауто школа научила да на најбољи начин превазиђете – обилажење и са леве и са десне стране, на пример.

Стога се сетите овога и добро припазите на ове учеснике у саобраћају.

Пешаци

Пешаци заиста знају да буду изразито неодговорни, те да претрчавају улицу и то ван пешачког прелаза, али се дешава и да возаче мрзи да стану на пешачком прелазу чак и онда када примете да много пешака чека да пређе улицу. Зато будите одговорни и према овим учесницима у саобраћају.

Коментара: 0


#   саобраћај   саобраћајна незгода   савети   ауто-школа
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима