Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ново витло

rssBookmark and Share

20.06.2007. З. Маринковић

Ново витло
Полетање меким крилом у равници није могуће без дејства силе од 200 до 1200 Њутна. У пракси се користи мали леђни мотор са елисом, или се вуче ужетом. Вуча ужетом возилом у покрету, је нај једноставнији начин. Потребна је стаза, пут у смеру ветра дужине до 2 км и уже дужне око 1000 м, на калему који се одмотава регулисаном силом, кочницом.
Миодраг Бујић - Бујке, је увезао витло и у Центру АЕРО-ЕДУ смо изврши неопходне преправке на ауту и монтажу. Планира да витлује летаче из Београда и околине на спортском аеродрому АД Лисичји Јарак и околним пољопривредним летилиштима. Биће прави допринос развоју, јер ће почетници лако и безбедно овладати летачком вештином, без одласка на брдо. Старих летача и нових почетника има превише, па планирамо  активирање још једног витла. Када се и где лети, зависи од метео услова и договора на тел. 064-5354831, 011-2153371.

Монтажа витла

Витло има четири пробушена ослонца за фиксиранје на возило. Ти ослонци не одговарају конструктивним ојачањима на возилу, па је неопходно уградити наставке од челичних профила. Између челичних  профила и возила, на месту фиксирања, треба уметнути дистанцере од трдог дрвета, дебљине од 10 до 50 мм. Тако се изврши нивелација и спречи увијање конструкције витала, јер површина возила није предвиђена за ношење баш на том месту.
Витло за профил учврстимо вијцима пречника 10 мм. Профиле на крајевима фиксирамо вијцима од 8 мм кроз избушен дрвени подметач и носећу конструкцију возила. Навртке обавезно осигурамо од одвртања, због вибрација и увијања конструкције.



Доводни лицнасти проводник, пресека бар 35 мм кв. заштитимо од оштећења провлачењем кроз пластично црево. Пре повезивања за мотор, оставимо  вишак дужине, око 0,2 м, због померања витла. Фиксирањем црева за ел. мотор, осигуравамо дуготрајан добар контакт доводне клеме. Акумулатор треба да има капацитет бар 75 Ампер-сати, да му не падне напон за време намотавања ужета брзином око 25 м у секунди, смањи број обртаја и момент, па се прегреје и изгори изолација намотаја. Мали падобран обезбеђује правилно затезање и слагање ужета на калем, само при тој брзини и онда нема проблема уплитања и мршења ужета при одмотавању.



Модификација витла

На оригиналном фабричком витлу се налазе полуге за регулисање силе кочења и намотавање ужета. Обе полуге смо морали да модификујемо. На доњој фотографији се види кратка коса полуга, којом је врло тешко прецизно регулисати силу кочења, односно силу вуче летача. Сем неприродног угла и заморног држања, полуга нема довољну површину за деловање и специфичан притисак на длан је велики.



Зато смо полугу скратили на дужину од 70 мм и савили је под углом од 90 степени, да буде паралелна са кућиштем витла. Тако скраћена полуга се може ротирати и одвртати због регулације дужине и тачног положаја почињања кочења кочионог диска. Затим смо додатним наставком повећали крак силе и површину за руку. Наставак се фиксира вијком кроз рупу бушену у склопу полуге и наставка.




Модификацијом радне кочионе полуге смо створили услове за измену на полуги за намотавања ужета. Скратили смо цев, која се навлачи на осовину за 60 мм и уградили нов клин-кајлу. Скратили смо ручицу за 20 мм, и савили крак у цик-цак, да не штрчи пуно и остане више места за манипулисање. Тако обе полуге врше функционално и лако руковање.



Седиште

Руковаоц витлом, оператер, мора имати удобан и стабилан положај у условима вожње по неравном путу, па је дефинисање врсте и положаја столице врло важно за безбедан рад. Одабрали смо анатомски обликовану столицу типа ЉУСКА, која својим обликом осигурава бочну позицију високим боковима. Ивице су заобљене и повијене, па не жуљају при труцкању и скакању возила у вожњи по рупама. Наслон је одмакнут од зида кабине за 0,2 м, да се глава оператера заштити од одарања при вожњи и наглом кочењу.



Бочна позиција столице је дефинисана радним положајем леве руке, која у опустеном стању виси надлактицом и шаком се ослања на хоризонталну површину кочионе полуге. Радни ход витла је до 0,2 м, зависно од вучне силе и лако се прати руком.
Са десне стране столице је слободан простор у који се не може заглавити десна рука, јер је ширине око 0,15 м.
Испред столица, на поду возила је продужен челични профил, за ослонац ногу табанима и већу стабилност оператера. Растојање ослонца омогућава дуготрајно седење, без угрожавања циркулације крви у ногама.
Седиште је изређно од АБС (акрилонитрилбутадиенстирола кополимера), врло жилавог материјала, који је немогуће поломити човечијим телом. На нај нижој тачки је избушена рупа за одвод воде од кише и сл.



Наравно, велика радост успешног рада, па и фотографија срећних људи.



Ако неко крене у сличну акцију, стојимо на располагању.



#   гориво
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима