Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брзопотезни турнир „Горан Недељковић 2013“

rssBookmark and Share

Ниш 25.11.2013. Драган Живић, председник Градског ШС Ниша ФМ и ИА

„III Меморијални турнир „Горан Недељковић 2013“
XI ГРАН ПРИ НИШ 2013
Брзопотезни турнир, Ниш, 22. новембар 2013. г.
Победио ВМ Мирослав Миљковић, трећи узастопни пут!!

Брзопотезни турнир „Горан Недељковић 2013“

Поводом пете године (25.1.2008. – 25.11.2013.) од преране смрти Горана Недељковића, великог заљубљеника у шаховску игру, Градски шаховски савез Ниша, под покровитељством ЕД „Југоисток“ Ниш, организовао је Брзопотезни турнир у шаху: „III Меморијал Горана Недељковића 2013“, а то је уједно био и XI квалификациони „ ГРАН ПРИ НИШ 2013“

Турнир је одржан 22. новембра 2013. године, у просторијама ЕД „Југоисток“ Ниш, а играло се 11 кола, по швајцарском систему. Учествовало је 56 играча, од чега 3 велемајстора, 7 ИМ, 7 ФМ, 3 МК са 1 ИМ нормом, неколико еx кадетских првака ЦС и Србије и доста специјалиста за брзопотезне турнире.

Један од српских „краљева шаха на интернету“, Мирослав Миљковић, коме је ФИДЕ недавно признала титулу велемајстора, је по трећи узастопни пут потврдио „ко је газда на цугерима у Нишу“!! И поред пораза од ФМ Г. Терзића, фуриозним финишом је са 8,5 освојио победнички пехар. Сала је била тесна да прими кибицере, посебно оне који су пратили драму у последњем колу.

На деоби II до VI места, са 8 поена су: ВМ Мирослав Марковић ( Лесковац), ИМ Горан Арсовић ( Београд), ИМ Жељко Ђукић, ФМ Небојша Б. Ристић ( Врање) и ИМ Зоран Илић. ФМ Горан Терзић, један од најбољих нишких „револвераша“ је на VII месту, са 7,5 поена. На деоби VIII до XI места, са освојених 7 поена, налазе се: ВМ Мирослав Тошић ( Сврљиг), ИМ Небојша Костић, ЖИМ Сандра Ђукић и МК Немања Живковић.

Специјалне награде су освојили: ЖИМ Маја Величковски-Нејковић, 5,5 поена, женска награда; МК Јован Рашић ( Зајечар), 6 поена, омладинска награда и ветеранску награду је освојио МК Ранко Ђурић, са 6 поена.

Најуспешнији представник ЕД „Југоисток“-Ниш, генералног покровитеља, био је Вукашин Љубеновић, са 6 поена. Други је Саша С. Стојановић са 4 поена, а трећи Душан Шарковић, са 3,5 поена.

Специјална награда, дар породице Недељковић, припала је најмлађем такмичару, Димитрију Станковићу, учеснику прошлогодишњег Светског кадетског првенства.

Врхунски наградни фонд, од 42.000 динара, прелепи пехар на 2 спрата, сувенири које је добио сваки такмичар и већина посматрача, безалкохолно пиће за све такмичаре и посматраче, традиционално уздижу овај турнир у најбоље организован током године.

Најзвеће заслуге за организацију овог шаховског спектакла припадају: породици Недељковић; секретару турнира и члану Управног одбора Градског ШС Ниша-Миодрагу Петковићу, као и директору Драгославу-Далету Павловићу и генералном директору-Андрији Вукашиновићу.

Судили су: ФА Мирослав Раковић, врховни судија, и заменици: Александар Златановић и Бранислав Ковачевић.

Након овог 11ГП турнира и учешћа чак 189 такмичара, добили смо и генерални пласман у квалификацијама за Финале ГП Ниша за 2013. годину:

1.ВМ Мирослав Миљковић89 поена6 турнира
2.МК Немања Живковић82 поена10 турнира
3.ФМ Драган Живић72 поена9 турнира
4.ИМ Небојша Костић66 поена7 турнира
5.ИМ Бранимир Максимовић64 поена6 турнира
6.ФМ Горан Терзић62 поена7 турнира
7.МК Марио Ливаја61 поена7 турнира
8.МК Вук Ђорђевић57 поена8 турнира
9.ФМ Дарко Митровић55 поена10 турнира
10.ФМ Љубомир Биљанић52 поена8 турнира
11.ВИМ Маја Величковски-Нејковић51 поена9 турнира
12.ВМ Мирослав Тошић47 поена5 турнира

Напомена: ФМ Марко Марковић, је освојио III место, са 74 поена и 10 одиграних турнира. Међутим, право наступа у финалу имају само играчи регистровани за нишке клубове или са личном картом са територије Нишавског округа.

Резерва је МК Стефан Младеновић, са 42 поена и 8 одиграних турнира.

 


#   Ниш   турнир   Драган Живић   Зоран Илић   Мирослав Марковић   Градски шаховски савез Ниша   Стефан Младеновић   Гран при
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима