Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Brzopotezni turnir „Goran Nedeljković 2013“

rssBookmark and Share

Niš 25.11.2013. Dragan Živić, predsednik Gradskog ŠS Niša FM i IA

„III Memorijalni turnir „Goran Nedeljković 2013“
XI GRAN PRI NIŠ 2013
Brzopotezni turnir, Niš, 22. novembar 2013. g.
Pobedio VM Miroslav Miljković, treći uzastopni put!!

Brzopotezni turnir „Goran Nedeljković 2013“

Povodom pete godine (25.1.2008. – 25.11.2013.) od prerane smrti Gorana Nedeljkovića, velikog zaljubljenika u šahovsku igru, Gradski šahovski savez Niša, pod pokroviteljstvom ED „Jugoistok“ Niš, organizovao je Brzopotezni turnir u šahu: „III Memorijal Gorana Nedeljkovića 2013“, a to je ujedno bio i XI kvalifikacioni „ GRAN PRI NIŠ 2013“

Turnir je održan 22. novembra 2013. godine, u prostorijama ED „Jugoistok“ Niš, a igralo se 11 kola, po švajcarskom sistemu. Učestvovalo je 56 igrača, od čega 3 velemajstora, 7 IM, 7 FM, 3 MK sa 1 IM normom, nekoliko ex kadetskih prvaka CS i Srbije i dosta specijalista za brzopotezne turnire.

Jedan od srpskih „kraljeva šaha na internetu“, Miroslav Miljković, kome je FIDE nedavno priznala titulu velemajstora, je po treći uzastopni put potvrdio „ko je gazda na cugerima u Nišu“!! I pored poraza od FM G. Terzića, furioznim finišom je sa 8,5 osvojio pobednički pehar. Sala je bila tesna da primi kibicere, posebno one koji su pratili dramu u poslednjem kolu.

Na deobi II do VI mesta, sa 8 poena su: VM Miroslav Marković ( Leskovac), IM Goran Arsović ( Beograd), IM Željko Đukić, FM Nebojša B. Ristić ( Vranje) i IM Zoran Ilić. FM Goran Terzić, jedan od najboljih niških „revolveraša“ je na VII mestu, sa 7,5 poena. Na deobi VIII do XI mesta, sa osvojenih 7 poena, nalaze se: VM Miroslav Tošić ( Svrljig), IM Nebojša Kostić, ŽIM Sandra Đukić i MK Nemanja Živković.

Specijalne nagrade su osvojili: ŽIM Maja Veličkovski-Nejković, 5,5 poena, ženska nagrada; MK Jovan Rašić ( Zaječar), 6 poena, omladinska nagrada i veteransku nagradu je osvojio MK Ranko Đurić, sa 6 poena.

Najuspešniji predstavnik ED „Jugoistok“-Niš, generalnog pokrovitelja, bio je Vukašin Ljubenović, sa 6 poena. Drugi je Saša S. Stojanović sa 4 poena, a treći Dušan Šarković, sa 3,5 poena.

Specijalna nagrada, dar porodice Nedeljković, pripala je najmlađem takmičaru, Dimitriju Stankoviću, učesniku prošlogodišnjeg Svetskog kadetskog prvenstva.

Vrhunski nagradni fond, od 42.000 dinara, prelepi pehar na 2 sprata, suveniri koje je dobio svaki takmičar i većina posmatrača, bezalkoholno piće za sve takmičare i posmatrače, tradicionalno uzdižu ovaj turnir u najbolje organizovan tokom godine.

Najzveće zasluge za organizaciju ovog šahovskog spektakla pripadaju: porodici Nedeljković; sekretaru turnira i članu Upravnog odbora Gradskog ŠS Niša-Miodragu Petkoviću, kao i direktoru Dragoslavu-Daletu Pavloviću i generalnom direktoru-Andriji Vukašinoviću.

Sudili su: FA Miroslav Raković, vrhovni sudija, i zamenici: Aleksandar Zlatanović i Branislav Kovačević.

Nakon ovog 11GP turnira i učešća čak 189 takmičara, dobili smo i generalni plasman u kvalifikacijama za Finale GP Niša za 2013. godinu:

1.VM Miroslav Miljković89 poena6 turnira
2.MK Nemanja Živković82 poena10 turnira
3.FM Dragan Živić72 poena9 turnira
4.IM Nebojša Kostić66 poena7 turnira
5.IM Branimir Maksimović64 poena6 turnira
6.FM Goran Terzić62 poena7 turnira
7.MK Mario Livaja61 poena7 turnira
8.MK Vuk Đorđević57 poena8 turnira
9.FM Darko Mitrović55 poena10 turnira
10.FM Ljubomir Biljanić52 poena8 turnira
11.VIM Maja Veličkovski-Nejković51 poena9 turnira
12.VM Miroslav Tošić47 poena5 turnira

Napomena: FM Marko Marković, je osvojio III mesto, sa 74 poena i 10 odigranih turnira. Međutim, pravo nastupa u finalu imaju samo igrači registrovani za niške klubove ili sa ličnom kartom sa teritorije Nišavskog okruga.

Rezerva je MK Stefan Mladenović, sa 42 poena i 8 odigranih turnira.

 


#   Niš   turnir   Dragan Živić   Zoran Ilić   Miroslav Marković   Gradski šahovski savez Niša   Stefan Mladenović   Gran pri
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima