Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Деца са сметњама из Ниша учествовала на највећој спортској манифестацији "Спорт за све"

rssBookmark and Share

Ниш 10.12.2023. Јужна Србија Инфо

Другу годину заредом деца са поремећајима из спектра аутизма и другим сметњама у развоју из Ниша су учествовала на највећој спортској манифестацији “Спорт за све” која има за циљ упознавање са спортовима у којима могу да учествују деца са различитим облицима инвалидитета.

Фото: Б.Ј.
Фото: Б.Ј.

Групу деце и родитеља из Ниша предводио је проф. др Бојан Јоргић са Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу.

“И ове године као и прошле успели смо захваљујући појединцима великог срца да обезбедимо новчана средства за превоз деце са поремећајима из спектра аутизма и једним слепим дечаком, укупно десеторо деце, и по једним пратиоцем (родитељом) из Ниша на манифестацију “Спорт за све”. Ово је једна од ретких спортских манифестација у којој могу да учествују и деца са сметњама из спектра аутизма. Деца имају прилику да покажу своје способности у савладавању и прелажењу различитих полигона спретности. На тај начин показују себи и другима да и те како имају развијене моторичке способности, да разумеју дате налоге као и да имају потенцијал за даљи напредак у моторичком погледу као и у погледу социјалне комуникације” – рекао је проф. др Јоргић.

Као и прошле године студенти мастер академских студија “Физичко васпитање и спорт ” Факултета спорта и физичког васпитања у Нишу, помагали су као волонтери деци из различтих удружења из Србије при прелажењу и савладавању препрека и испробавању различитих спортова.

Јако ми драго што сам имао прилику да деци са различитим облицима инвалидитета помажем у спортским активностима. С обзиром да већ радим као тренер у спортској школици, ово искуство ће ми значити када у клуб дође и дете са неким обликом инвалидитета, у смислу прилаза, начина комуникације и схватања њихових моторичких могућности – каже Дејан Волаш, студент мастер студија.

Студенкиња Наталија Ивић истиче да оно што уче на теоријским предавањима на предмету Холистички приступ адаптираном физичком вежбању, сада су могли да виде у директној пракси. “Кроз асистенцију деци са аутизмом и другим развојним сметњам схватила сам шта у пракси значи мисао “фокусирајте се на способности деце, односно на оно шта она могу да ураде, а не на њихов облик инвалидитета”. Када кренете од тог приступа онда увек проналазите начин како да почетне физичко вежбање са њима и да полако развијате њихове моторичке способности”. – истиче Наталија Ивић.

Другу годину за редом учесник манифестације “Спорт за све” била је Симона са којом је као пратилац дошла и њена мајка Маја Симоновић. “Симона највише воли лопту. Ове године имала је прилику да проба кошарку, седећу одбојку, боћу и бацање фризбија. Медаља коју добије Симона поносно носи. Морам рећи да смо срећни шта имамо прилику да захваљајући професорима са Факултета спорта и физичког васпитања учествујемо у овом спортском догађају. Такође, морам истаћи да већ више од 5 година моја Симона као и друга деца са сметњама у развоју из Ниша имају прилику да вежбају са студентима на Факултету спорта и физичког васпитања у периоду од марта до јуна”. – рекла је Маја Симоновић.

Даница Поповић, бака-пратилац петнаестогодишњег Миодрага Поповића дечака са поремећајем из спектра аутизма, такође учесника из Ниша, каже, да овакав тип манифестација охрабрује и мотивише особе са аутизмом, њихове родитеље.

"Деци са поремећајима из спектра аутизма, треба показати да нису одбачена, да су и они део друштва. Деца то осећају и знају то да покажу, ја то знам из личног искуства са мојим унуком Микијем. Зато подржавамо и захвални смо целом тиму на челу са проф. Јоргићем на целокупном труду", казала је Даница Поповић

“Спорт за све” организује Спортски савез особа са инвалидитетом Београда, а ми се трудимо да наши студенти готово увек буду присутни на различите начине тамо где су манифестације за особе и децу са инвалидитетом. Једино на такав начин могу стећи најбоља знања и развити емпатију. Такође, кроз редовне практичне вежбе на предмету Адаптирано физичко вежбање омгућујемо деци са различитим облицима инвалидитета да развијају своје моторичке способности и подижу квалитет живота”. – истакао је проф. др Бојан Јоргић.


#   Ниш   Факултет спорта и физичког васпитања   аутизам   деца са инвалидитетом   Бојан Јоргић   Спорт за све манифестација   Спортски савез особа са инвалидитетом
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима