Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Кошаркаши Србије вечерас играју против репрезентације Белгије у нишкој хали "Чаир"

rssBookmark and Share

Ниш 03.07.2022. КСС, Јужна Србија Инфо

Селектор мушке сениорске репрезентације Србије Светислав Пешић, заједно са беком Огњеном Јарамазом, одржао је у суботу у прес центру нишке дворане „Чаир“ конференцију за медије пред данашњу утакмицу квалификација за Светско првенство против Белгије. Утакмица почиње у 21.00 час.

Фото: КСС
Фото: КСС

Пешић је почео конференцију реакцијом на информацију да су готово све карте за меч са Белгијанцима продате.

– Ово је најбоља вест од како сам поново селектор! Само да имате информацију, играли смо у Риги, било је 11.500 гледалаца и када упоредите Београд где смо играли са Летонијом пред 2.300 људи, онда је ово добра вест за утакмицу. Били смо у Нишу и пре утакмице са Летонијом, играли са Бугарском тренинг меч, који је био користан. Ова утакмица са Белгијом, као и све у квалификацијама, је веома важна. Покушавамо да се припремимо најбоље што можемо. Нама је тај континуитет екипе угрожен. Ако упоредимо мечеве против Летоније у Београду и тамо, важно је да кажемо да су током тог периода кроз екипу прошла 23 играча. Никакав континуитет не постоји, осим што је тренер имао прилику да их упозна. Та 23 играча су била у ростеру екипе током пет утакмица. То је алармантна ситуација, као што је алармантна и ситуација у којој се налази српска кошарка. Репрезентација је као локомотива кошарке у свакој земљи и показатељ где се она налази. Не признају се сви резултати, иако их је последњих година било доста. На Европском првенству 2001. године играли смо четвртфинале са Летонијом и победили 114:78, а 20 година након тога Летонија је наш противник кога када хоћемо да победимо, морамо да дамо маскимум. У Риги се сада, пред 11.500 људи, певало од самог почетка, то сте морали да доживети, да видите која је то подршка. Ако неком завидим, завидим њима на тој спремности да подрже репрезентацију, а са друге стране, наши момци су дали максимум. Били смо тужни након пораза, али нисмо разочарани јер су играчи дали највише, а то значи борбеност и жељу за победом. Успели смо да некако изгубимо са седам поена разлике чиме се не поносимо, али то је реална ситуација у овом моменту.

Селектор је истакао и да је логично да нико не жели ни један пораз, али…

– Ми смо за 20 година слабо напредовали јер у Србији постоји само кошарка када играју Паризан и Звезда, публика не долази нигде, осим можда у Чачку. Репрезентација је очигледно требло да дође у Ниш и да добије подршку. Радујемо се што смо овде, што ћемо имати пуну дворану која нам је неопходна да бисмо дали максимум и пробали да победимо. То нам је важна утакмица, даје нам шансе да се квалификујемо за Светско првенство. Говорио сам пре месец дана, пре два месеца, али су неки људи рекли да “Пешић тражи изговор” јер ако не можемо да победимо Летонију у Риги и Белгију у Нишу, ми не треба да постојимо. Велика је разлика, нисмо напредовали. Имам право да то кажем, највише памтим, а и најстарији сам овде. Да не живимо у облацима, кошарка је глобалан спорт, не игра се у три-четири земље, није ни чудо што смо Летонију пре 20 година добили са 30 разлике, а сада се боримо да их победимо макар једним кошем. То је наша актуелна ситуација. Момци који су овде спремни су да изгину, поготово пред пуном двораном, што нас све обавезује да дамо све што се очекује, а то је максимум.

Здравствени билтен није повољан.

– Од поменута 23 играча која су играла на ових пет утакмица, само тројица су играла на свакој – Аврамовић, Куриџа и Ристић. На овој утакмици у Риги изгубили смо три играча, за Аврамовића не знамо да ли је сломио руку, Бјелица је обновио повреду, Куриџа се повредио и они нису тренирали. Што се осталих тиче, као и долазака у репрезентацију, Лучић је имао корону, још му је пукао мишић и не знамо да ли ће бити оперисан, Теодосић се повредио, Мицић се повредио на почетку, па обновио повреду. Богдановић је повређен, крајем јула се враћа са рехабилитације и не знамо да ли ће моћи да игра, Покушевски је био овде, није добио дозволу тима да игра квалификације које у НБА не признају као званично такмичење… Према уговору НБА и ФИБА, НБА играчи под уговором имају право да тренирају са репрезентацијама 28 дана пред такмичење. Договор је да се Јокић прикључи 4. августа на почетку припрема, а колико му значи репрезентација говори и то што нам је пожелео срећу пред Летонију, послао нам је поруке подршке… – прича Пешић.

Бек нашег националног тима Огњен Јарамаз рекао је:

– Желео бих да истакнем да ми је драго што ће бити пуна дворана, што је већина карата распродата и нама играчима то веома значи. Поготово сада, када долазимо из утакмице где смо изгубили од Летоније. Тај вид подршке нам је јако битан, без обзира на пораз у Риги. Атмосфера у екипи је добра, верујем да ћемо бити у стању да одиграмо добру утакмицу и победимо. Свима је јасно да је то веома важно јер се преносе бодови у другу фазу квалификација. Користимо ове дане да што боље припремимо утакмицу, у бољој смо форми и надам се победи – поручује Јарамаз.


#   Ниш   кошарка   Белгија   репрезентација   Светислав Пешић   Кошаркашки савез Србије   хала Чаир
@KSSrbije @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима