Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Квалификације за ЕУРО 2024

Bookmark and Share

23.03.2023.

Сви они који прате клупуски фудбал из недеље у недељу имаће шансу да предахну крајем марта јер ће тада бити одигране прве утакмице у квалификацијама за Европско првенство које је на програму следеће године у Немачкој.

Квалификације за ЕУРО 2024

Што се учесника квалификација тиче, у њима неће репрезентације домаћина, Немачке, али ни репрезентације Русије која није добила дозволу да учествује због добро познатих догађања око рата у Украјини.

 

Формат

Систем квалификација је такав да постоји десет група, и то седам група по пет тимова, и три групе по шест тимова. Најбоље репрезентације из сваке групе ће обезбедити учешће на Европском првенству, а исто то ће учинити и најбоље другопласиране селекције. Остала три тима ће доћи из додатног баража у којем ће учествовати 12 репрезентација, и то на основу пласмана у Лиги Нација.

 

Групе А, Б и Ц

У Групи А налазе се репрезентације Шпаније, Шкотске, Норвешке, Грузије и Кипра. На први поглед Шпанци би требало да буду сигурни у пролаз, али из прикрајка свакако вребају репрезентације Шкотске и Норвешке које ће се у најмању руку борити за друго место. Што се тиче првог циклуса утакмица, у њима ће се најпре 25. марта састати Шкотска и Кипар и Шпанија и Норвешка. Три дана касније, 28. марта снаге ће одмерити Грузија и Норвешка док ће Шкотска бити домаћин Шпанији.

У групи Б апсолутни фаворити за пролазак на Европско првенству су репрезентације Француске и Холандије. Са њима у групи су још репрезентације Републике Ирске, Грчке и Гибралтара. Када говоримо о првом колу у овој групи, у њему ће се 24. марта састати Француска и Холандија у првом великом дербију као и Гибралтар и Грчка. У другом колу, 27. марта снаге ће одмерити репрезентације Холандије и Гибралтара као и Републике Ирске и Француске.

Италија и Енглеска предводе репрезентације у групи Ц која ће дефинитивно бити једна од најјачих. Поред њих ту су још и репрезентације Украјине и Северне Македоније које ће сигурно тражити своју шансу за потенцијално изненађење, а ту је и репрезентација Малте. У првом колу 23. марта одмах ћемо имати прилике да гледамо дуел две репрезентације из самог европског врха јер ће тада репрезентација Италије угостити Енглеску, и то ће бити добра прилика и за све љубитеље спортског клађења да опробају своје шансе на овом двобоју. У другој утакмици првог кола састаће се репрезентације Северне Македоније и Малте. У другом колу, три дана касније играће Енглеска против Украјине и Малта против Италије.

 

Групе Д, Е, Ф

У груп Д налазе се екипе Хрватске, Велса, Јерменије, Турске и Летоније. Чини се да ће Турци и Велшани покушати да се изборе за друго место док око првог не би требало да буде дилеме јер се чини да је Хрватска и даље прејака репрезентација за оба ова ривала. Но, утакмице првог кола ће потврдити или оповргнути ову тврдњу. Оне су на програму 25. марта, и у њима ће се састати Јерменија и Турска односно Хрватска и Велс. 28. марта мегдан ће одмерити Турска и Хрватска и Велс и Летонија.

У групи Е се налазе репрезентације Пољске, Чешке, Албаније, Фарских острва и Молдавије. На први поглед, чини се да Пољаци и Чеси неће имати тежак задатак, и да ће се без проблема пласирати на Европско првенство. У првом колу, 24. марта баш ће Чешка и Пољска одмерити снаге док ће се у другом мечу састати Молдавија и Фарска острва. У другом колу, само три дана касније Молдавија ће дочекати Чешку, а Пољска ће бити домаћин Албанији.

У групи Ф такмичиће се репрезентације Белгије, Аустрије, Шведске, Азербејџана и Естоније. У првим утакмицама ће се састати селекције Аустрије и Азербејџана и то 24. марта, а истог дана ће играти и Шведска и Белгија. У другом колу се 27. марта састају Аустрија и Естонија, а у другом мечу ће играти Шведска и Азербејџан.

 

Групе Г и Х

У групи Г такмичиће се репрезентација Србија, а за ривале ће имати репрезентације Мађарске, Црне Горе, Бугарске и Литваније. Шансе наше репрезентаиције у овој групи су прилично добре, и све осим пласмана на Европско првенство би било велико изненађење. Сви се надају да дешавања око избора председника Фудбалског савеза Србије неће утицати на игру репрезентације, и да ће изабраници Драгана Стојковића Пиксија моћи да се комплетно и у потпуности усредсреде само на фудбалску, а и на неку слот игру где ће се уздати само у срећу и помоћ више силе. То ћемо врло брзо моћи да видимо јер се репрезентација Србије 24. марта састаје против репрезентације Литваније, а у истом колу ће снаге одмерити и Бугарска и Црна Гора. Три дана касније ће репрезентација Црне Горе бити домаћин Србији док ће Мађарска играти против Бугарске.

У групи Х играће репрезентације Данске, Финске, Словеније, Казахстана, Северне Ирске и Сан Марина. Ово ће можда бити и најуједначенија група што се тиче потенцијалних шанси за пролазак у наредну рунду јер три до четири репрезентације сигурно могу да претендују на то. Но, већ се после прва два кола видети која ће се од њих издвојити на челу табеле. У првом колу ће се 23. марта састати Казахстан и Словенија, Данска и Финска, те Сан Марино и Северна Ирска. У другом колу ће играти Казахстан и Данска, Словенија и Сан Марино и Северна Ирска и Финска, а ово коло ће бити одиграно 26. марта

 

Групе И и Ј

Групу И чине репрезентације Швајцарске, Израела, Румуније, Косова, Белорусије и Андоре. Овде су фаворити Швајцарска и Румунија, али би се и Израел могао евентуално умешати у борбу за друго место. У првом колу ће се 25. марта састати Белорусија и Швајцарска, Израел и Косово, те Андора и Румунија. У другом колу, 28. марта парови су Косово и Андора, Румунија и Белорусија и Швајцарска и Израел.

У групи Ј налазе се репрезентације Португала, Босне и Херцеговине, Исланда, Луксембурга, Словачке и Лихтенштајна. Чини се да ће ово бити добра прилика за наше западне суседе да се домогну Европског првенства јер су сигурно бољи од Лихтенштајна, Луксембурга и Словачке док ће се са Исландом водити борба за друго место. У првом колу 23. марта Босна и Херцеговина ће се састати баш са Исландом што ће бити посластица за клађење уживо, Португал ће играти против Лихтенштајна, а Словачка против Луксембурга. У другом колу, 26. марта играће Лихтенштајн и Исланд, Луксембург и Португал, а Словачка ће дочекати репрезентацију Босне и Херцеговине.

 


#   Србија   фудбал
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима