Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Нишки пливачи са инвалидитетом међу најбољима у Истанбулу

rssBookmark and Share

13.11.2015. Белами портал

Пливачи из Србије и Ниша, чланови АПК ОСИ “Делфин” и ове године су били на Трећим међународном кампу за пливање особа са инвалидитетом који је од 2. до 9.новембра одржан у Истанбулу у Тусрској.

Нишки пливачи са инвалидитетом међу најбољима у Истанбулу

Организатори кампа су били град Истанбул, Истанбулски спортски клуб, ИББСК, Секретаријат за особе са инвалидитетом града Истанбула, као и неколико установа из овог града. Организацију кампа су академски помогли Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, Национална спортска академија у Софији и Асоцијација адаптивног пливања Србије. Као и прошле године, програмски директор кампа је био др Марко Александровић, професор на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу и председник Асоцијације адаптивног пливања Србије. Сарадња са представницима ИББСК започета пре две године на АДАПТС семинару је настављена.

На поменутом кампу је било око 120 пливача и тренера из 14 земаља, Турске, Словеније, Хрватске, Ирске, Белгије, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Србије, Румуније, Бугарске, Грчке, Кипре, Чешке и Малте. Око 70 учесника кампа је било из иностранства, пливачи, тренери и персонални асистенати.

пливаци истанбул„Циљ кампа је био да се размене искуства и знања из области тренинга пливача са инвалидитетом. Камп је успео, јер је циљ остварен. Жеља организатора је да то буде традиционални камп на коме ће млади суб-елитни пливачи са Балкана и из Централне и Источне Европе, заједнички тренирати и дружити се, а њихови тренери размењивати знања и искуства. Домаћини су спремни да под истим условима као и до сада, потпуно бесплатно, угосте све учеснике“, истакао је професор Александровић.

У односу на прошлу годину, квалитет учесника, пливача и тренера је значајно повећан. Учествовало је неколико пливача који су са многих међународних такмичења, Параолимпијске игре, светска и европска првенства освајали медаље или били бар финалисти.

„Њихово присуство је много значило за пливаче у развоју да се мотивишу и да нешто ново науче. Не само у тренингу на базену, него у свеобухватном приступу спортском животу. Наши пливачи се као и сви млади људи идентификују са најбољима на свету. Поправљају однос према свему када неколико дана заредом тренирају, једу и спавају са врхунским пливачима попут Грка Ариса Макродимитриса или Јаниса Костакиса, Турчина Бејтулаха Ероглуа или Словенца Дарка Ђурића. Мотивишућа компонента је и то што раде са врхунским тренерима као што су на кампу били Јан Неврлка из Чешке, Јанис Алексакис из Грчке или Дуран Арслан из Турске“, наглашава шеф делегације Србије, професор Горан Миловановић из Ниша.

Међународном кампу за пливање особа са инвалидитетом по други пут је присуствовао и Виктор Ристић, који је недавно завршио основне струковне студије на Факултету спорта и физичког васпитања Универтитета у Нишу и стекао диплому тренера фитнеса. Он је током каријере радио са више пливача са инвалидитетом, а најпознатији је Немања Тадић.

„Имао сам ад-хок задатке од стране директора кампа Александровића да радим са пливачима којима је потребна корекција „сувог тренинга“. Радио сам са врхунским пливачима из Чешке, Словеније, Хрватске и Грчке. Верујем у прогресију њихових резултата, јер имају простора за напредак иако су светски врх. Њихови тренери ће остати у контакту са мном“, казао је Ристић.

немања тадицЗбог непостојања услова за тренинг у Нишу, због реновирања затворених базена у СЦ „Чаир“ у Нишу, пливач Немања Тадић је повремено надокнађивао одласцима у Лесковац. Камп у Истанбулу је била прилика да два пута дневно тренира.

„Већ трећи пут сам овде и осећам се као „староседелац“, Чебечи спортски комплекс ми је као „друга кућа“, кроз осмех нам прича Немања. „Домаћини су се и овога пута својски трудили да целокупна организација буде беспрекорна. Нисам никада тренирао у бољим условима, не желим да мењам дестинацију за тренинг. На једном месту имам сјајан базен, фитнес центар, смештај и ресторан.“

Делегација Србије на кампу је била мања него прошле године, а разлози за то су школске обавезе и недостатак новца за пут. Чланови делегације Србије су били, осим већ поменутих и Борис Малешевић, селектор параолимпијске пливачке репрезентације Србије из Београда, професор др Драган Радовановић, професор Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Нишу, Немања Пановић, пливач, Стеван Накић, пливач, обојица из Новог Сада, Никола Љубисављевић, пливач из Ниша, Александар Пријовић, пливач и Јелена Пријовић, персонални асистент из Крагујевца.

В. Петровић


#   пливање   Академија   Олимпијске игре   такмичење   Особе са инвалидитетом   камп   Истанбул   персонални асистент   Факултет спорта и физичког васпитања   Драган Радовановић   АПК ОСИ “Делфин”     Немања Тадић     Немања Пановић   Никола Љубисављевић   особа са инвалидитетом   Марко Александровић   секретаријат
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима