Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški plivači sa invaliditetom među najboljima u Istanbulu

rssBookmark and Share

13.11.2015. Belami portal

Plivači iz Srbije i Niša, članovi APK OSI “Delfin” i ove godine su bili na Trećim međunarodnom kampu za plivanje osoba sa invaliditetom koji je od 2. do 9.novembra održan u Istanbulu u Tusrskoj.

Niški plivači sa invaliditetom među najboljima u Istanbulu

Organizatori kampa su bili grad Istanbul, Istanbulski sportski klub, IBBSK, Sekretarijat za osobe sa invaliditetom grada Istanbula, kao i nekoliko ustanova iz ovog grada. Organizaciju kampa su akademski pomogli Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Nacionalna sportska akademija u Sofiji i Asocijacija adaptivnog plivanja Srbije. Kao i prošle godine, programski direktor kampa je bio dr Marko Aleksandrović, profesor na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu i predsednik Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije. Saradnja sa predstavnicima IBBSK započeta pre dve godine na ADAPTS seminaru je nastavljena.

Na pomenutom kampu je bilo oko 120 plivača i trenera iz 14 zemalja, Turske, Slovenije, Hrvatske, Irske, Belgije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Rumunije, Bugarske, Grčke, Kipre, Češke i Malte. Oko 70 učesnika kampa je bilo iz inostranstva, plivači, treneri i personalni asistenati.

plivaci istanbul„Cilj kampa je bio da se razmene iskustva i znanja iz oblasti treninga plivača sa invaliditetom. Kamp je uspeo, jer je cilj ostvaren. Želja organizatora je da to bude tradicionalni kamp na kome će mladi sub-elitni plivači sa Balkana i iz Centralne i Istočne Evrope, zajednički trenirati i družiti se, a njihovi treneri razmenjivati znanja i iskustva. Domaćini su spremni da pod istim uslovima kao i do sada, potpuno besplatno, ugoste sve učesnike“, istakao je profesor Aleksandrović.

U odnosu na prošlu godinu, kvalitet učesnika, plivača i trenera je značajno povećan. Učestvovalo je nekoliko plivača koji su sa mnogih međunarodnih takmičenja, Paraolimpijske igre, svetska i evropska prvenstva osvajali medalje ili bili bar finalisti.

„Njihovo prisustvo je mnogo značilo za plivače u razvoju da se motivišu i da nešto novo nauče. Ne samo u treningu na bazenu, nego u sveobuhvatnom pristupu sportskom životu. Naši plivači se kao i svi mladi ljudi identifikuju sa najboljima na svetu. Popravljaju odnos prema svemu kada nekoliko dana zaredom treniraju, jedu i spavaju sa vrhunskim plivačima poput Grka Arisa Makrodimitrisa ili Janisa Kostakisa, Turčina Bejtulaha Eroglua ili Slovenca Darka Đurića. Motivišuća komponenta je i to što rade sa vrhunskim trenerima kao što su na kampu bili Jan Nevrlka iz Češke, Janis Aleksakis iz Grčke ili Duran Arslan iz Turske“, naglašava šef delegacije Srbije, profesor Goran Milovanović iz Niša.

Međunarodnom kampu za plivanje osoba sa invaliditetom po drugi put je prisustvovao i Viktor Ristić, koji je nedavno završio osnovne strukovne studije na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univertiteta u Nišu i stekao diplomu trenera fitnesa. On je tokom karijere radio sa više plivača sa invaliditetom, a najpoznatiji je Nemanja Tadić.

„Imao sam ad-hok zadatke od strane direktora kampa Aleksandrovića da radim sa plivačima kojima je potrebna korekcija „suvog treninga“. Radio sam sa vrhunskim plivačima iz Češke, Slovenije, Hrvatske i Grčke. Verujem u progresiju njihovih rezultata, jer imaju prostora za napredak iako su svetski vrh. Njihovi treneri će ostati u kontaktu sa mnom“, kazao je Ristić.

nemanja tadicZbog nepostojanja uslova za trening u Nišu, zbog renoviranja zatvorenih bazena u SC „Čair“ u Nišu, plivač Nemanja Tadić je povremeno nadoknađivao odlascima u Leskovac. Kamp u Istanbulu je bila prilika da dva puta dnevno trenira.

„Već treći put sam ovde i osećam se kao „starosedelac“, Čebeči sportski kompleks mi je kao „druga kuća“, kroz osmeh nam priča Nemanja. „Domaćini su se i ovoga puta svojski trudili da celokupna organizacija bude besprekorna. Nisam nikada trenirao u boljim uslovima, ne želim da menjam destinaciju za trening. Na jednom mestu imam sjajan bazen, fitnes centar, smeštaj i restoran.“

Delegacija Srbije na kampu je bila manja nego prošle godine, a razlozi za to su školske obaveze i nedostatak novca za put. Članovi delegacije Srbije su bili, osim već pomenutih i Boris Malešević, selektor paraolimpijske plivačke reprezentacije Srbije iz Beograda, profesor dr Dragan Radovanović, profesor Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu, Nemanja Panović, plivač, Stevan Nakić, plivač, obojica iz Novog Sada, Nikola Ljubisavljević, plivač iz Niša, Aleksandar Prijović, plivač i Jelena Prijović, personalni asistent iz Kragujevca.

V. Petrović


#   plivanje   Akademija   Olimpijske igre   takmičenje   Osobe sa invaliditetom   kamp   Istanbul   personalni asistent   Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja   Dragan Radovanović   APK OSI “Delfin”     Nemanja Tadić     Nemanja Panović   Nikola Ljubisavljević   osoba sa invaliditetom   Marko Aleksandrović   sekretarijat
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima