Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Niški plivači sa invaliditetom otputovali u Malme

rssBookmark and Share

Niš 10.02.2016. Vesna Petrović

Petočlana ekipa Sportsko-rekreativnog udruženja osoba sa invaliditetom „Nais“, juče je sa Aerodroma “Konstantin Veliki” u Nišu otputovala za Malme, gde će učestvovati na jubilarnim, 40. Međunarodnim igrama za osobe sa invaliditetom “Malme Open 2016“.

Foto: Belami
Foto: Belami

Ekipu SRU OSI „Nais“ čine trener, Marija Damnjanović i četvorica plivača, Nemanja Tadić, Nikola Ljubisavljević, Nemanja Panović i Stevan Nakić. Novina na ovogodišnjem takmičenju je to, da je dvodnevno plivačko takmičenje u kalendaru Međunarodnog paraolimpijskog komiteta, saznajemo od Marka Aleksandrovića iz Asocijacije adaptivnog plivanja Srbije i profesora na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Nišu.

Najiskusniji u „ekspediciji“ je svakako Nemanja Tadić, najbolji srpski plivač sa invaliditetom. Treći put po redu ovaj skromni dvadesetjednogodišnjak nastupa na ovom takmičenju. Prvi put je 2013. godine doneo u Niš dva zlata, a prošle tri. Sada je ozbiljniji, jer kako kaže „ulog je veliki“.

osi delfin1„Pre nepuna dva meseca sam u disciplini 100 metara leđno isplivao A normu za Evropsko prvenstvo u Funčalu, Portugal. To takmičenje se održava sredinom maja. Taj rezultat mi daje osnovanu nadu da mogu da isplivam i A normu za Paraolimpijske igre, u Rio de Žaneiru. Takmičenje u Malmeu će mi biti pokazatelj gde sam trenutno sa formom. Ovo takmičenje je tranzit do međunarodnog plivačkog mitinga u Nausi, Grčka gde ću „napasti“ A normu za Rio“, kaže Nemanja Tadić, kome je u osmoj godini amputirana noga zbog raka kostiju.

Najmlađi u ekspediciji je Nikola Ljubisavljević, šesnaestogodišnji gimnazijalac iz Niša. Nikoli je od rođenja dijagnostikovana slomljena ključnjača, što se manifestuje kroz umanjenu pokretljivost leve ruke. Već pet godina trenira plivanje, a od prošle jeseni se takmiči u programu osoba sa invaliditetom.

„Posle takmičenja u Beogradu i Istanbulu, takmičiću se i u Malmeu”, kaže Nikola. “Verujem da ću postići lične rekorde, ali za medalje ne mogu da prognoziram, to zavisi od konkurencije“.

Konkurencija će, kažu članovi ekipe, iz dva razloga, biti nikad jača. Pre svega zbog prestižnog jubileja i kalendara Međunarodnog paraolimpijskog komiteta. To je, sa druge strane, izazov, naglašava trener u SRU OSI „Nais“, Marija Damnjanović.

„Nikad jača konkurencija u Malmeu će nam dati objektivnu sliku gde se sada nalazimo. Za razliku od Nemanje Tadića koji spada u plivačku elitu, Nikola Ljubisavljević će moći da „ukrsti koplja“ sa vršnjacima i da stekne novo iskustvo“, objasnila je Marija Damnjanović.

SRU OSI „Nais“ vodi računa o fizičkim aktivnostima osoba sa invaliditetom. Najzastupljeniji sportovi u ovom udruženju su plivanje i stoni tenis, a od skoro se krenulo i sa boćanjem. Pre godinu dana je oboren svojevrstan rekord. Naime, prošle godine je trinaestočlana delegacija SRU OSI „Nais“, od toga osam takmičara, nastupajući u tri sporta, plivanje, stoni tenis, bilijar, a sa takmičenja u zemlji se u Niš vratila sa rekordnih petnaest medalja.

 

Izvor: Narodne novine, Belami portal

Komentara: 0


#   Niš   plivanje   Olimpijske igre   Osobe sa invaliditetom   Narodne novine   Švedska   Malme   Nais sportsko udruženje   Evropsko prvenstvo   stoni tenis   Nemanja Tadić   Nemanja Panović   plivači     Nikola Ljubisavljević   Malme Open   Marija Damnjanović   osoba sa invaliditetom
@


 


[ Dodaj komentar ]

Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima