Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Сто година Радничког из Ниша - великим концертом прослављен јубилеј

rssBookmark and Share

Ниш 24.04.2023. ФК Раднички Ниш

У предвечерје великог јубилеја ФK Раднички, једног века постојања клуба, на централном градском тргу у Нишу одржан је велики концерт на којем су грађани Ниша и Мераклије, навијачи Радничког, прославили стогодишњицу свог клуба.

Фото: ФК Раднички
Фото: ФК Раднички

Пред више хиљада окупљених наступили су Гале и Kербер, Вуду Попај, Најда из групе Смак, Тотални клошари, Fighting sparrow, као и Ди-џејеви Гавра и Цека. Сви извођачи су велики навијачи Радничког, а многи су клуб и опевали у својим песмама.

Приређена је и спектакуларна бакљада и ватромет, па су нишка Тврђава и читав центар града били обојени у боје Радничког.

Фудбалски клуб Раднички основан је 24. априла 1923. године. Све до краја Другог светског рата био је у немилости из политичких разлога а своју пуну афирмацију стиче тек 1963. године када је по први пут изборио учешће у тадашњој Првој савезној лиги Југославије. Следи период великих успеха – 1975. године освојен је Балкански куп, а 80-их година клуб је био у зениту резултата како на домнаћој, тако и на међународној сцени. У три сезоне Раднички са великим успехом наступа у Kупу УЕФА, а 1982. године доспева до полуфинала и двомеча са немачким Хамбургером.

Фото: ФК Раднички

Распад Југославије, ратови и економска криза оставили су траг и у клубу, који је често испадао у ниже рангове такмичења и дуго није успевао да се резултатски и организационо стабилизује.

Ренесанса клуба креће са доласком новог руководства, на челу са Ивицом Тончевом, средином сезоне 2016/2017. Тешка финансијска ситуација је консолидована, клуб је ојачан, па следе и бољи резултати екипе.
Раднички у континуитету сезоне завршава у врху Супер лиге Србије, а у историјској сезони 2018/2019 Раднички је првенство завршио на другом месту на табели и тако по први пут од свог оснивања стекао статус вицешампиона државе.

Ивица Тончев, први човек Радничког, каже да је мало клубова у Србији који имају такву традицију и историју.

„Раднички је наџивео 6 држава, ратове, забране… Али се увек борио и изборио за своје место. Бројне генерације памте славне играче и подвиге нашег клуба“, објашњава Тончев. Додао је да је руководство Раднички после много година из бездана вратило на мапу фудбалске Европе, тамо где и припада.
Имали смо и успоне и падове у претходном периоду. Али смо направили стабилан клуб и то је наше највеће постигнуће“, истиче Тончев.
По питању будућности нагласио је да је остало је још пуно неостварених планова.

„Не бисмо били овде да не верујемо да једног дана можемо да освојимо првенство Србије или Kуп. Тако да као наш приоритет за будућност остаје да нашим навијачима у наредном периоду донесемо и један трофеј“, истакао је Тончев.

Поводом великог јубилеја клуба, огласио се и предсдник УО, Драган Марковић Маркони.

„Век постојања дочекујемо као финансијски стабилан клуб. Искрен да будем, недостају нам спортски резултати ове године, али, за пет година колико водимо клуб, три пута смо играли европска такмичења што говори о нашим амбицијама. Очекујем знатно више од следеће сезоне, односно повратак у врх табеле“ рекао је Драган Марковић Маркони председник клуба и УО Радничког. Он је додао да се нада и да ће ускоро кренути и радови на реновирању стадиона „Чаир“.

„Ја нисам Нишлија, мада сам живео у њему неколико година. У сваком случају Раднички као најпознатији спортски бренд југа Србије том приликом ме је освојио и сигурно ћу бити Мераклија до краја живота“, рекао је Марковић.

Ове године, клуб и навијачи низом манифестација подсећа на своју бурну и славну прошлост, а током читавог лета, између осталог, биће уприличене трибине, изложбе, концерти и ревијалне утакмице, а снимљен је и документарни филм којима ће се јавност још једном подсетити на славне дане „Реала са Нишаве“.


#   Ниш   концерт   фудбал   Раднички ФК   Мераклије   јубилеј   Нишка тврђава   Драган Марковић
@NisRadnicki @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима