Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Куршумлија: Пола века Планинке

rssBookmark and Share

Куршумлија 10.01.2014. Kurir

На данашњи дан пре 50 година спајањем управа Пролом бање, Куршумлијске бање, Луковске бање и градског угоститељства, основано је предузеће Планинка А.Д. Уредбом Владе Републике Србије од 1995. године, предузећу "Планинка" је дат на старање и Споменик природе Ђавоља варош.

Куршумлија: Пола века Планинке

"Циљ оснивања овог предузећа је био да се искористе природни ресурси за развој туризма са којима је општина располагала, посебно потенцијали термоминералних вода у три бање, природни споменик "Ђавоља Варош" и друге погодности за развој туризма. Оно је приликом оснивања проглашено за носиоца развоја туризма у општини", каже Радован Раичевић, генерални директор Планинке, који се на њеном челу налази од 1990. године.

Он појашњава да капацитети са којима је то ново предузеће почело да ради су били 308 лежаја, 12 примитивних купатила и два аутобуса за превоз туриста. Укупно је било запошљено 60 радника, углавном неквалификованих.

"Данас је А.Д. "Планинка" модерна компанија која у свом власништву има пунионицу природне Пролом воде са најсавременијом опремом и сертификатима који омогућавају извоз у ЕУ. Капацитет пунионице је 60 милиона литара годишње. Хотел Радан у Пролом бањи са 212 модерно опремљених соба, савремено опремљен медицинско-терапеутским блоком, отвореним и затвореним базенима, Wеллнес центром, етно рестораном…Затим у Луковској бањи имамо хотеле Копаоник и Јелак, капацитрета 135 соба са медицинско-терапеутским одељењима, отвореним и затвореним базенима, спортском халом и теренима за мале спортове, ски атазом и још много тога", каже Раичевић и додаје да А.Д. "Планинка" данас запошљава 367 радника, од чега је 60 са високом и вишом стручном спремом, а велика пажња се посвећује даљој едукацији кадрова.

Појашњава да поред изузетних пословних резултата, А.Д. "Планинка" своју улогу носиоца привредног развоја Куршумлијске општине и Топличког региона оправдава и учешћем у многобројним хуманитарним акцијама, донацијама за развој спорта и науке, изградњи цркава...Акционарско друштво Планинка је 1999. године приватизована, па је 28. децембра исте године предузеће уписано код Трговинског суда у Нишу као Акционарско друштво "Планинка", са радницима као акционарима 95% капитала.

Коментара: 0


#   Куршумлија   Луковска Бања   Пролом Бања   Ђавоља Варош   Планинка   Копаоник   Радован Раичевић   Хотел Радан
@


 


[ Додај коментар ]

Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима