Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Срби са југа летују и у Албанији

rssBookmark and Share

Бујановац 16.08.2017. Војкан Ристић, Данас

Број туриста који се последњих година одлучују за летовање на албанском приморју је у порасту и према проценама из туристичких агенција из Бујановца и Прешева, које су продавале аранжмане за ову још увек недовољно примамљиву туристичку дестинацију, владало је за летовање у Драчу.

Срби са југа летују и у Албанији

Кастриот Јакупи, менаџер туристичке агенције "Глоби травел" из Бујановца, за Данас објашњава да су српски туристи најчешће одлазили на летовање у Драч, где је пуни пансион са шест ноћења и превозом од Гњилана коштао 180 евра.

- Са задовољством могу да констатујем да је број српских туриста који су ове године преко наше, и других агенција са југа Србије летовали у Албанији, већи за 35 процената у односу на прошлу годину и нико није имао примедбе на аранжмане. Многи су ишли сопственим превозом, али и организовано из Гњилана, одакле до краја септембра постоји организовани превоз за све дестинације - наглашава Јакупи за наш лист.

Најексклузивније место за летовање је Саранда где се цена комплетног аранжмана са превозом и пуним пансион за шест ноћења кретала од 275 евра у јулу до 225 евра за период у првој половини септембра.

- Ту су и места Влора, Велипоја и Схјенгјин место познато и под именом "Свети џин", као и још увек у туристичком почетном развоју Химера, Јале и Спиле. У Албанији се из године у годину све више улаже у приморски туризам па стога расте и интересовање, а цене су сасвим приступачне и за стандард српских туриста са југа Србије. Предњачи медитеранска кухиња, а посебно је популарна италијанска са специјалитетима које су тамошњи угоститељи савладали радећи у ресторанима по Италији - каже наш саговорник наводећи да је у односу на Грчку, ванпансионска потрошња у погледу цена пића, кафе и цена исхране у ресторанима јефтинија и до 30 процената.

Цена повратне аутобуске карте из Гњилана креће се од 20 евра за Драч, а 25 евра за Саранду. По речима нашег саговорника највише туриста који су се одлучили за летовање на албанском приморју ове године било је из Румуније, Немачке и Француске.

Пица за четири, ћевапи за 1, 5 евра

 - Пиво у ресторанима у зависности од врсте кошта 1, 5 до два евра. Кафа на плажи се плаћа један евро, пица 3- 4, сладолед један, а десет ћевапа од говеђег меса коштају 1, 5 евра. Цене приватног смештаја у двокреветној соби су од 17 до 25 евра - наводи за Данас Јакупи, изражавајући задовољство овогодишњом сезоном у погледу броја продатих аранжмана.

Љубазни и максимално професионални

Миодраг Стојковић из Владичиног Хана већ неколико година породично летује на албанском приморју и његови утисци су да Албанци из сезоне у сезону чине крупне кораке у освајању европских стандарда.

 - Плаже су чисте и уређене, а домаћини љубазни и предусретљиви према свим гостима. Посебно цене туристе из Србије, не обраћајући пажњу на никаква политичка питања, већ се труде да вам буду на услузи на сваком кораку. Споразумевање је најбоље на енглеском језику, мада многи знају и италијански и српски језик. Сваке године отвори се по неколико нових хотела пре свега на све интересантнијем југу албанског приморја - објашњава Стојковић.

Војкан Ристић, Данас

Коментара: 0


#   Бујановац   Владичин Хан   Прешево   Туристичке агенције   Албанија   српски језик
@


 


[ Додај коментар ]