Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

11. јануар, Дан ослобођења Ниша од Турака

rssBookmark and Share

Ниш 11.01.2018. Јужна Србија Инфо

11. јануара 1878 године српски барјак се после скоро пет стотина година завијорио на бедемима нишке тврђаве.
После скоро пет векова робовања, град Ниш ослобођен је од Турака на данашњи дан 1878 године.
Највиши градски званичници на Споменик ослободиоцима у центру града данас су положили венце.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Венце на Споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана, положили су градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председник СГ Раде Рајковић, представници Војске Србије и борачких организација.

Венце су положили и представници округа, Војске Србије, полиције и удружења која негују традицију ослободилачких ратова Србије.

Фото: Јужна Србија

"Ово јесте свакако дан за памћење и један од најважнијих датума у историји Ниша, који је донео нови епоху и развој града у слободној Србији", изјавила је Јелена Митровски, већник задужен за културу.

Борбе за ослобођење Ниша од турске власти отпочеле су 29. децембра 1877. године. Кнез Милан Обреновић је ушао у њега 11. јануара 1878. године. Чланом 3 Санстефанског споразума Ниш је припојен Кнежевини Србији. У то време у граду је често заседала скупштина. Прво заседање Народне скупштине Србије десило се у згради основне школе иза Саборне цркве, 23. новембра 1878. године. У периоду од ослобођења до Мајског преврата Ниш је често називан друга престоница Србије.

Преко 15.000 српских војника са 100 топова четири дана је по снегу и веома хладном времену опседало Ниш.

Одлучујући напад извели су шумадијски корпус из правца Селичевице и снаге под командом пуковника Милојка Лешјанина са севера.

Српски бајрак се 11. јанура 1878. године завојорио на Тврђави, а књаз Милан ушао је у град неколико дана касније. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.

Овај догађај је за Ниш, који до тада био сиромашан, је веома битан,  слажу се историчари.

"Сам Ниш је у то време био једна уништена турска касаба, а већ у наредних десетак година Ниш је постао један модеран европски град и то захвуљујући самом књазу, касније краљу Милану Обреновићу".

Обележје, споменик у центру града са мотивима ослобођења града, место је на коме се сваке године одаје почаст погинулим јунацима.

Коментара: 0


#   Ниш   Дарко Булатовић   Награда 11. јануар  Дан града  Дан ослобођења  Дан ослобођења од Турака
@DarkoBulatovic_ @
[ Додај коментар ]