Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је 11. јануар, Дан града Ниша

rssBookmark and Share

Ниш 11.01.2017. М.М. Јужна Србија Инфо

После скоро пет векова робовања, град Ниш ослобођен је од Турака на данашњи дан 1878 године. Венце на Споменик ослободиоцима на Тргу краља Милана, положили су градоначелник Ниша Дарко Булатовић, председник СГ Раде Рајковић, представници Војске Србије и борачких организација.

Фото: Јужна Србија
Фото: Јужна Србија

Борбе за ослобођење Ниша од турске власти отпочеле су 29. децембра 1877. године. Кнез Милан Обреновић је ушао у њега 11. јануара 1878. године. Чланом 3 Санстефанског споразума Ниш је припојен Кнежевини Србији. У то време у граду је често заседала скупштина. Прво заседање Народне скупштине Србије десило се у згради основне школе иза Саборне цркве, 23. новембра 1878. године. У периоду од ослобођења до Мајског преврата Ниш је често називан друга престоница Србије.

Преко 15.000 српских војника са 100 топова четири дана је по снегу и веома хладном времену опседало Ниш.

Одлучујући напад извели су шумадијски корпус из правца Селичевице и снаге под командом пуковника Милојка Лешјанина са севера.

Српски бајрак се 11. јанура 1878. године завојорио на Тврђави, а књаз Милан ушао је у град неколико дана касније. У борбама је погинуло 120 српских војника, а близу 800 је рањено.
Овај догађај је за Ниш, који до тада био сиромашан, је веома битан,  слажу се историчари.

"Сам Ниш је у то време био једна уништена турска касаба, а већ у наредних десетак година Ниш је постао један модеран европски град и то захвуљујући самом књазу, касније краљу Милану Обреновићу".

Обележје, споменик у центру града са мотивима ослобођења града, место је на коме се сваке године одаје почаст погинулим јунацима.


#   Ниш   Дарко Булатовић   Раде Рајковић   Милан Обреновић   Турци   Дан града   Дан ослобођења
@DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима