Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Акција контроле саобраћаја усмерена на коришћење сигурносног појаса и превозу деце

Bookmark and Share

11.03.2024. Јужна Србија Инфо

Од 11. до 17. марта, припадници саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова спроводиће међународну акцију појачане контроле саобраћаја, која ће бити усмерена на коришћење сигурносног појаса током вожње, као и на начин превоза деце у возилима.

Акција контроле саобраћаја усмерена на коришћење сигурносног појаса и превозу деце

Ова акција се симултано спроводи у 30 европских земаља чланица организације РОАДПОЛ, мреже саобраћајних полиција Европе. Саобраћајна полиција ће предузимати мере према лицима која не користе сигурносне појасеве током вожње, као и према онима који децу превозе на непрописан начин.

Према најновијим истраживањима Агенције за безбедност саобраћаја, у Србији око 85% возача и сувозача користи сигурносни појас на предњим седиштима, док је тај проценат на задњим седиштима свега 17%. Такође, само 60% родитеља придржава се прописа приликом превоза деце у возилима.

Подаци из 2023. године показују да је више од 100 возача и путника у путничким возилима изгубило живот јер нису користили сигурносни појас у тренутку саобраћајне незгоде. У истом периоду, више од 172.000 учесника у саобраћају санкционисано је због непоштовања прописа о коришћењу појасева, док је 4.200 особа кажњено због непрописног превоза децеп


#   МУП РС   саобраћајна полиција   контрола саобраћаја   сигурносни појас   превоз деце
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима