Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Akcija kontrole saobraćaja usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i prevozu dece

Bookmark and Share

11.03.2024. Južna Srbija Info

Od 11. do 17. marta, pripadnici saobraćajne policije Ministarstva unutrašnjih poslova sprovodiće međunarodnu akciju pojačane kontrole saobraćaja, koja će biti usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa tokom vožnje, kao i na način prevoza dece u vozilima.

Akcija kontrole saobraćaja usmerena na korišćenje sigurnosnog pojasa i prevozu dece

Ova akcija se simultano sprovodi u 30 evropskih zemalja članica organizacije ROADPOL, mreže saobraćajnih policija Evrope. Saobraćajna policija će preduzimati mere prema licima koja ne koriste sigurnosne pojaseve tokom vožnje, kao i prema onima koji decu prevoze na nepropisan način.

Prema najnovijim istraživanjima Agencije za bezbednost saobraćaja, u Srbiji oko 85% vozača i suvozača koristi sigurnosni pojas na prednjim sedištima, dok je taj procenat na zadnjim sedištima svega 17%. Takođe, samo 60% roditelja pridržava se propisa prilikom prevoza dece u vozilima.

Podaci iz 2023. godine pokazuju da je više od 100 vozača i putnika u putničkim vozilima izgubilo život jer nisu koristili sigurnosni pojas u trenutku saobraćajne nezgode. U istom periodu, više od 172.000 učesnika u saobraćaju sankcionisano je zbog nepoštovanja propisa o korišćenju pojaseva, dok je 4.200 osoba kažnjeno zbog nepropisnog prevoza decep


#   MUP RS   saobraćajna policija   kontrola saobraćaja   sigurnosni pojas   prevoz dece
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima