Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Брнабић: Припремамо се за увођење ковид сертификата, коначна одлука за неколико дана

Bookmark and Share

11.09.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

У току су припреме за увођење ковид сертификата, рекла је након седнице Кризног штаба председница Владе Ана Брнабић. Истакла је да ће коначна одлука о томе бити донета у наредним данима, као и да постојеће мере остају на снази, а да ће се њихова примена оштрије контролисати.

Председница Владе Србије Ана Брнабић је, након седнице Кризног штаба, рекла да су у току припреме за увођење ковид сертификата и да ће коначна одлука о томе бити донета у наредним данима.

"Припремамо се за увођење ковид сертификата. Уколико буде било потребно, финалну одлуку ћемо донети за неколико дана, али смо се на седници Кризног штаба договорили да се сви припремају у овом тренутку за увођење ковид сертификата", казала је Брнабићева.

Напоменула је да Канцеларија за информационе технологије и електронску управу обавља разговоре са инспекцијама и угоститељима како би сви знали како ће се одлука о увођењу ковид сертификата примењивати по доношењу.

"Следе састанци са инспекцијским органима да би тачно знали како се та мера примењује. Оно што је разговор је да ти ковид сертификати, уколико буду имплементирани, а да би било у складу са Уставом и свим људским правима буду уведени у просторима где није неопходно да људи бораве, а где је висока могућност заражавања. То су ноћни клубови, под број један, барови, кафићи и ресторани у затвореном", истакла је Брнабићева.

Додала је да ковид сертификати неће бити потребни за малопродајне објекте пошто је противуставно захтевати то од људи.

"У оним просторијама где није неопходан или есенцијалан боравак, тамо реално, видећемо да чим се спремимо, уколико постоји потреба, донесемо и ту меру", истакла је Брнабићева.

Подсетила је да сваки објекат мора да има ковид редара и да мере које су на снази никада нису ни укидане и напоменула да ће инспекције у наредном периоду више радити на терену.

"Кренуле појачане инспекције"

Брнабићева је рекла да су од јутрос кренуле појачане инспекције и контроле примене епидемијских мера у јавном саобраћају.

"Први надзори су саветодавни, а после следе репресивне мере", истакла је председница Владе.

Премијерка је након седнице Кризног штаба саопштила да се епидемијска ситуација додатно усложњава, и да је вакцинација једини одговор на пандемију.

Навела је да је до сада 52,2 одсто, односно 2.821.060 пунолетних грађана, вакцинисано макар једном дозом, са обе дозе 50,1 одсто пунолетних, што су 2.707.594 особе, а шест одсто трећом дозом.

"Вакцинација помаже да хоспитализација буде значајно мање"

Није задовољна бројем вакцинисаних, али напомиње да и тај проценат помаже да хоспитализација буде значајно мање него у претходним таласима.

Брнабићева је истакла да је најважније то да је држава свој посао урадила "на најбољи могући начин".

"Од када се појавила вакцина, читава борба против епидемије се мења", указала је премијерка.

Када је реч о мерама, позвала је људе да се вакцинишу и истакла да не постоји ништа више што држава треба да уради.

"Прва доза, трећа доза, то су мере, вакцинишите се људи", поручила је Ана Брнабић.

"У здравству више деценија постоји обавеза вакцинација с три вакцине" 

Брнабићева је на питање о мерама за здравствене раднике рекла да у здравству постоји већ више деценија обавеза вакцинација са три вакцине.

"Обавеза вакцинисања против хепатитиса Б је на снази преко 30 година, а обухват није достигао ни 50 одсто. Обавезна вакцинација против сезонског грипа постоји више од две деценије, а обухват је испод 10 одсто, обавезна ММР вакцина је уведена 2018. а обухват је испод 10 одсто. Можемо да се играмо популарног Кризног штаба и Владе и да кажем обавезно је, али шта ће то променити, или да апелујем, едукујем, причам, молим медије да подрже", рекла је председница Владе.

Упитала је да ли треба да се отпусти 50 одсто здравствених радника који се нису вакцинисали против хепатитиса Б, који се нису вакцинисали против короне.

"Kо ће онда да лечи, шта ће држава да ради? Kоје је онда решење?", упитала је она.

Истакла је да држава ради најбоље што може у датим околностима и да је она поносна како је тај посао урадила држава, што је обезбедила вакцине не само за своје грађане, већ и регион.

"Први дан пандемије смо рекли победићемо заједно или ћемо изгубити. Данашњи дан то стоји исто као тог првог дана", нагласила је она.


#   Ана Брнабић   кризни штаб   Коронавирус   ковид сертификат
@anabrnabic @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима