Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Бројеви су неумољиви, лекари моле да се противепидемијске мере поштују

Bookmark and Share

29.10.2020. РТС, Јужна Србија Инфо

Од почетка пандемије, у Србији је од коронавируса оболело 42.208 особа, док су преминуле 803.

Бројеви су неумољиви, лекари моле да се противепидемијске мере поштују

Кон: Ванредно стање није опција, најпаметније носити маске

Увођење ванредног стања није опција за спречавање ширења коронавируса, изјавио је епидемиолог др Предраг Кон и додао да је неопходно поштовати мере и истакао да је најпаметније носити заштитне маске.

"Најпаметније је носити маске, а затварање није опција", казао је др Кон.

Како је навео за ТВ Прва, он лично је за нешто рестриктивније мере, али сматра да би ситуација била превладана и уз поштовање оних које су већ на снази.

Кон истиче да је за ношење маски и на отвореном и додаје да Кризни штаб инсистира на спровођењу мера које би биле довољне да се ситуација колико-толико држи под контролом.

Навео је да је садашња ситуација последица тога што у Србији никако није вирус у потпуности потиснут, већ је тињао.

Када су у питању вртићи и школе, Кон каже да је дошло до уплива вируса у те институције, али да нема трансмисије тако да је на школама да ли могу да се организују да групу, по групу шаљу на онлајн наставу. 

Наводи да сада још увек није сезона грипа, да то почиње у децембру и да ће до тог судара доћи, али нешто касније.

Наглашава да у болницама има још простора, али упозорава да се број пацијената на дневном нивоу повећава, посебно у Београду.

"То је експоненцијални раст. Нисмо успели да два, три дана имамо исти број, већ константно већи и то забрињава. Ако је било 590, па следећи дан 640, то треба множити са десет", каже Кон.

Оценио је да се тренутно Србија налази у недељи успона, што ће бити случај и следеће недеље, а може да се деси и да захвати трећу недељу.

"Онда може да дође до заравњења, а спуштање се може очекивати за неких пет недеља од сада, половином децембра, али ако поштујемо препоручене мере", каже др Кон.


#   кризни штаб   Коронавирус   Предраг Кон
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима