Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Да ли ће се "Ћеле кула" наћи на Унесковој листи...

rssBookmark and Share

Ниш 12.03.2024. З. Стојнић, Јужна Србија Инфо

Градоначелница Ниша, Драгана Сотировски, сусрела се са делегацијом из града Нице, коју су чинили Оливије-Анри Самбуки и Франсоа Лакиез, стручни саветници из канцеларије Града Нице "Мисија - Ница светска баштина", као и Станислас Пиере, директор Француског института и саветник за културу амбасадора Француске у Србији

Фото: ТОН
Фото: ТОН

Они су представили своја искуства и примере добре праксе у процесу припреме успешне пријаве за упис на УНЕСКО-ову листу светске културне баштине.

На пријему су били присутни Јована Митић, помоћница градоначелнице за међународну сарадњу, Саша Миљковић, почасни конзул Француске, и Душан Радивојевић, директор Канцеларије за локални економски развој.

Градоначелница Сотировски истакла је да је пре две године делегација Ниша посетила Ницу, где је рођена идеја о кандидатури за УНЕСКО-ову листу, те да је њихова помоћ у процесу припреме пријаве наставак сарадње два града. Иако је нагласила да процедура није брза и лака, истакла је важност покретања овог процеса.

Сотировски је истакла Ћеле кулу као јединствен споменик који Град Ниш има да понуди, верујући да би уз подршку Министарства културе као носиоца пројекта могао да се нађе на УНЕСКО-овој листи.

Оливије-Анри Самбуки је истакао богато и разноврсно наслеђе града Ниша, које носи многе поруке из историје. Пријатељске везе између Ниша и Нице, као и позитивно искуство и знање, подстичу их да понуде своју подршку у изради досијеа како би културно наслеђе Ниша нашло место на УНЕСКО-овој листи.

Током дана, гости из Нице су представили своја искуства у процесу припреме номинационог досијеа за упис на УНЕСКО-ову листу светске културне баштине, а претходно су посетили археолошко налазиште Медијана, Ћеле кулу, Логор на Црвеном крсту и Спомен парк Бубањ.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Ћеле кула   Саша Миљковић   УНЕСКО   Француски институт Ниш   Ница Француска
#GradonacelnicaN @UNESCO @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима