Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Da li će se "Ćele kula" naći na Uneskovoj listi...

rssBookmark and Share

Niš 12.03.2024. Z. Stojnić, Južna Srbija Info

Gradonačelnica Niša, Dragana Sotirovski, susrela se sa delegacijom iz grada Nice, koju su činili Olivije-Anri Sambuki i Fransoa Lakiez, stručni savetnici iz kancelarije Grada Nice "Misija - Nica svetska baština", kao i Stanislas Piere, direktor Francuskog instituta i savetnik za kulturu ambasadora Francuske u Srbiji

Foto: TON
Foto: TON

Oni su predstavili svoja iskustva i primere dobre prakse u procesu pripreme uspešne prijave za upis na UNESKO-ovu listu svetske kulturne baštine.

Na prijemu su bili prisutni Jovana Mitić, pomoćnica gradonačelnice za međunarodnu saradnju, Saša Miljković, počasni konzul Francuske, i Dušan Radivojević, direktor Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Gradonačelnica Sotirovski istakla je da je pre dve godine delegacija Niša posetila Nicu, gde je rođena ideja o kandidaturi za UNESKO-ovu listu, te da je njihova pomoć u procesu pripreme prijave nastavak saradnje dva grada. Iako je naglasila da procedura nije brza i laka, istakla je važnost pokretanja ovog procesa.

Sotirovski je istakla Ćele kulu kao jedinstven spomenik koji Grad Niš ima da ponudi, verujući da bi uz podršku Ministarstva kulture kao nosioca projekta mogao da se nađe na UNESKO-ovoj listi.

Olivije-Anri Sambuki je istakao bogato i raznovrsno nasleđe grada Niša, koje nosi mnoge poruke iz istorije. Prijateljske veze između Niša i Nice, kao i pozitivno iskustvo i znanje, podstiču ih da ponude svoju podršku u izradi dosijea kako bi kulturno nasleđe Niša našlo mesto na UNESKO-ovoj listi.

Tokom dana, gosti iz Nice su predstavili svoja iskustva u procesu pripreme nominacionog dosijea za upis na UNESKO-ovu listu svetske kulturne baštine, a prethodno su posetili arheološko nalazište Medijana, Ćele kulu, Logor na Crvenom krstu i Spomen park Bubanj.


#   Niš   Dragana Sotirovski   Ćele kula   Saša Miljković   UNESKO   Francuski institut Niš   Nica Francuska
#GradonacelnicaN @UNESCO @


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima