Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дан државности Републике Србије

rssBookmark and Share

Ниш 15.02.2018. Јужна Србија Инфо

У Србији се данас обележава Дан државности, у знак сећања на тај дан 1804. када је у Орашцу почео Први српски устанак, али и на исти дан 1835. године, када је проглашен први српски Устав, који је означио и почетак савремене државности.

Дан државности Републике Србије

Поред тога што је Дан државности, он је и Дан уставности Србије, као и дан сећања на почетак Српске револуције. Дан државности Србије се славио до настанка Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца, након чега је укинут, да би у Србији поново почео да се слави од 2002. године.

15. фебруара 1804. почео Први српски устанак

5. фебруара 1835. донет Сретењски устав, први устав Србије, један од најмодернијих, најдемократскијих и најлибералнијих устава свог доба.

Њиме је у Србији укинут феудализам и уједно је представљао најисточнији одблесак Француске револуције.

Припадници Војске Србије извели су, поводом 15. фебруара, Дана државности, почасну артиљеријску паљбу први пут у Нишу, поред Београда у Новог Сада.

Почасној паљби у Нишу присуствовали су министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић, као и представници града и градских општина.

Централна прослава обележавања Дана државности биће одржана у Меморијалном комплексу у Орашцу, у присуству председника Републике Александра Вучића и премијерке Ане Брнабић.


#   Ниш   Небојша Стефановић   Дарко Булатовић   дан државности   Дан државности Србије   Чегар   Раде Рајковић   Милосав Симовић   Дан сећања   почасна паљба   Сретењски устав   Први српски устанак
@nesastefanovic @DarkoBulatovic_ @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима