Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Данас је Дан примирја у Првом светском рату

rssBookmark and Share

Сићево 11.11.2017. Јужна Србија Инфо

Дан капитулације Немачке у Првом светском рату је државни празник у Републици Србији који се обележава 11. новембра. Овај датум подсећа на дан када су, 11. новембра 1918. године у железничком вагону у Компијену, силе Антанте потписале примирје са Немачком и тиме окончале Први светски рат.

Данас је Дан примирја у Првом светском рату

Овај државни празник се у Републици Србији прославља од 2012. године. Пре тога се обележавао на првим часовима у свим основним и средњим школама у Србији од 2005. године. 

Фото: Википедија

Као главни мотив за амблем овог празника користи се цвет Наталијине рамонде, угрожена врста у Србији. Овај цвет је у ботаници познат и као цвет феникс.

Фото: Вики

Ову биљку је открио доктор Сава Петровић у околини Ниша (Сићево) још давне 1884. године. Спада у угрожену врсту у нашој земљи и чува се у Ботаничкој башти у Београду.

Осим овог, у амблему се појављује и мотив траке Албанске споменице, која се налази изнад цвета. Препорука је да се овај амблем носи на реверу у недељи која претходи празнику, као и на сам дан празника.

У Нишу ће парастосом и полагањем венаца на Српском и Енглеском војничком гробљу бити обележена годишњица потписивања примирја у Великом рату.

Овај дан се празнује нерадно.


#   први светски рат   Сићево   Дан примирја   Ramonda serbica   Наталијина рамонда   државни празник
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима