Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Дискриминација хендикепираних

rssBookmark and Share

Ниш 17.08.2009. С. Ј, Вечерње новости

НИШ - Особе са инвалидитетом које живе у Алексинцу, Дољевцу, Владичином Хану или Мерошини, ако дођу у Ниш не могу да се бесплатно паркирају на обележеним местима. Не постоји никакав начин да добију решење којим би потврдили да на то имају право, јер у овим општинама нема надлежних служби за његово издавање, а нишка Управа за дечју, социјалну у здравствену заштиту такво решење обезбеђује само особама са пребивалиштем у Нишу.

- Инвалиди из појединих места на овај начин су дискримисани - каже Јордан Ивановић, координатор Управе за сарадњу са особама са инвалидитетом. - Не смемо да дозволимо да њихова права зависе од места у ком живе, јер нико није могао да бира где ће се родити, нити је инвалид постао по својој вољи.

Додатни проблем је што и они који поседују ова решења могу да се паркирају само у оним градовима у којима су она издата, тако да особа са инвалидитетом из Ниша, која, на пример, оде у Београд, паркинг мора да плати. Ивановић је, са организацијом "Фестина Ленте", надлежном министарству предложио да се уведе коришћење налепница за аутомобиле, истих за све инвалиде са правом на бесплатно паркирање, које би важиле у свим градовима у земљи.

У Нишу, на преко 60 паркинг места намењених инвалидима, аутомобил може да остави 780 особа. Због тога што су удружења инвалида скренула пажњу да се ионако мали број паркинг-места намењених инвалидима често злоупотребљава, комунална инспекција и "Паркинг сервис" су почетком месеца појачали контроле.


http://www.novosti.rs/code/navigate.php?Id=134&status=jedna&vest=153985


#   Ниш   Паркинг сервис   дискриминација   Особе са инвалидитетом   комунална инспекција   особа са инвалидитетом   Јордан Ивановић
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима