Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Ђерлек: Сви грађани имају права да приме трећу дозу

Bookmark and Share

26.07.2021. РТС, Јужна Србија Инфо

"Сви се спремамо да мирно дочекамо јесен и размишљамо о чувању здравља и мислим да један велики део грађана поступа онако како треба, а трећа доза је нешто што нам треба посебно за одређене категорија становништва", рекао је државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек.

Ђерлек: Сви грађани имају права да приме трећу дозу

Истиче да су то хронични болесници, пацијенти са малигним болестима, трансплантирани пацијенти, посебно они са трансплантацијом коштане сржи, пацијенти старији од 70 година, пацијенти старији од 60 година у домовима за старе, запослени у здравству и службама социјалне заштите.

"Морамо бити јасни да имају право и сви грађани где није било очекиваног имунолошког одговора да се јаве и приме трећу дозу", додао је Ђерлек.

На питање да ли је препорука да се узме иста вакцина или не, Ђерлек каже да је препорука да трећа доза буде "Фајзерова" или "Модернина" вакцина, која ће доћи на јесен.

"Али то не искључује да можемо бирати било коју од четири вакцине које је одбрила наша Агенција за лекове", поручио је Ђерлек.

На питање зашто "Фајзерова" или "Модернина", Ђерлек каже су испитивања која су вршена на великом узорку у свету и на основу искуства која има Стручни комитет показала да дају бржи имунолошки одговор.

"Међутим, и све остале вакцине су квалитетне и не можемо их занемарити", нагласио је Ђерлек.


#   Министарство здравља   Коронавирус   ковид вакцина   Мирсад Ђерлак др
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима