Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Домаћинствима скуп гас

rssBookmark and Share

Лесковац 02.10.2010. Блиц

Магистрални гасовод од Ниша до Лесковца, чији су радови отворени пре двадесетак дана, стигао је надомак Лесковца, али у „Југоросгасу“ страхују да инвестиција од 13 милиона евра неће бити исплатива. Иако у надлежним градским управама истичу да више од 50 одсто привредника једва чека да дође гас, у „Југоросгасу“ кажу да до сада нису приметили заинтресованост индивидуалних потрошача, али ни индустријских.

Домаћинствима скуп гас


Лесковац - Радови ће бити завршени два месеца пре рока, крајем марта

- Поштујемо све предвиђене рокове. Радови ће бити завршени два месеца пре рока, крајем марта или почетком априла идуће године, а радња секундарне мреже до лесковачких потрошача биће готова до краја идуће године. Улажемо велика средства. Ова инвестиција кошта девет милиона евра и додатних четири за секундарну мрежу, али главни проблем за нас и акционаре су потрошачи, индустријски и они индивидуални. На ранијем састанку са привредницима у Лесковцу нисам приметио велику заинтересованост, а према досадашњем искуству, не верујем да ћемо имати велики број заинтересованих домаћинстава. Примера ради, у Нишу имамо потенцијал за прикључак 10.000 домаћинстава, а прикључило се само између 150 и 200 - износи своја страховања Слободан Ћирић, технички директор за југ Србије у „Југоросгасу“.

У надлежним градским управама истичу да више од 50 одсто привредника у Лесковцу једва чека да дође гас и да су многи потписали предуговор са „Југорогасом“. Међу њима је компанија за производњу грађевинског материјала „Инерлеминд“.

- Једва чекамо да се ослободимо скупог гаса пропан-бутан, кога месечно трошимо по 60 тона. Не занима нас да ли ће гас бити скупљи или јефтинији, али желимо природни гас и да се ослободимо цистерни и резервоара - прича Надиа Петкова, директор ове фирме, док градоначелник Лесковца каже да је гас један од најбитнијих предуслова за долазак нових инвеститора у град на Ветерници.

- Прво питање сваког потенцијалног инвеститора је да ли у граду има гаса и гасне мреже. Зато нас радује што више тај проблем неће бити сметња, али и што ће са тим природним енргентом град бити чистији - истиче градоначелник Коцић.

И међу Лесковчанима је ових дана главна тема гас, али за разлику од привредника, грађани се боје високе цене гаса и цене уређаја који морају да инсталирају у својим кућама. Према процени Ћирића, једном домаћинству за те уређаје требало би нешто мање од хиљаду евра.

- Цена гаса није велика, већ је ниска цена струја у Србији. Становници Европе и не размишљају о грејању на струју или дрва јер су тамо ти енергенти далеко скупља од гаса. Ми инвестирамо јер се надамо да ће доћи нека боља времена и да ће се на крају ова велика инвестиција исплатити - закључује Ћирић.

Магистрални гасовод стигао је до корита реке Ветерница у селу Богојевце и од разделног чвора до приградског насеља Бобиште, дели га само 2,5 километра. Укупна дужина гасовода од Ниша до Лесковца је 52 километра, али је до сада урађено 32. Остала је још једна деоница од Дољевца према Нишу, на којој се тренутно ради, а предстоји и уградња уређаја за затварање гасовода и пречишћавање гаса на блок станицама, који не изискује много посла.

Локална самоуправа увелико се припрема за долазак гаса. При крају је израда планске документације за секундарну мрежу, а на основу плана детаљне регулације спроводи се привремена експропријација земљишта кроз које пролази магистрални гасовод. У улицама које се реконструишу или граде, као што су улице Степе Степановића, Раде Кончара и Светозара Марковића, постављају се цеви за гас, како се накнадно не би раскопавале.

Градоначелник подсећа да је град конкурисао и добио средства од немачке развојне банке КфW у износу од два милиона евра за реконструкцију највеће топлане Црвена звезда, која ће са угља прећи на гас и мазут.

За експропријацију 17 милиона динара

Од 17 милиона динара, колико је предвиђено за привремену експропријацију земљишта кроз лесковачки атара, „Југоросгас“ је дао до сада 14 милиона. Ћирић каже да у том делу има великих проблема јер свако сматра да су његова паприка и кукуруз најважнији на свету.

Хоћете ли се грејати на гас?

МИРЕЛА ЈОВАНОВИЋ

Грејемо се на дрва и повремено на струју и то нам је веома скупо и напорно, посебно због цепања. Гас би прихватили, под условом да цена буде пристојна, не већа од ове коју плаћамо за грејање на дрва и струју.

СРЂАН ЈОВАНОВИЋ

Радо бих прихватио гас и грејање на дугме, само да не ударе неку велику цену. Дојадила су ми дрва. Исцрпљују ме физички, потребно им је место за складиштење, а кућу морам да кречим сваке друге године.

СЛАЂАНА СТАНКОВИЋ

Грејем се искључиво на струју и уз велику штедњу на топлоти успем да измирим рачун. Прихватила бих гас, али ако је истина да се за један двособан стан плаћа по осам хиљада динара, онда не долази у обзир.

ЈОВИЦА НЕДЕЉКОВИЋ

Станујем у стамбеној згради која се греје на угаљ преко градске топлане и цене нису велике. Уколико се сви станари сложе да пређемо на гас, немам ништа против, али, као и моје комшије, страхујем до високе цене.


#   Лесковац   пљачка   Ветерница   локална самоуправа   гас   Слађана Станковић   југ Србије   Црвена Звезда   Срђан Јовановић   експропријација   пречишћавање
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима