Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Други Форум напредних технологија одржаће се 15. и 16. новембра у Нишу

rssBookmark and Share

Ниш 11.11.2016.

Други Форум напредних технологија одржаће се 15. и 16. новембра у Официрском дому у Нишу, најављено је на конференцији за новинаре у београдском Медија центру.

reformnis
reformnis

Други Форум прилика је да се кроз изложбе и панеле прикажу достигнућа напредних технологија, речено је на конференцији. У оквиру Форума одржаће се и седми ИЦТ форум, који организује Регионална привредна комора Ниш, као и сајам запошљавања у организацији Националне службе за запошљавање.

„Идеја Форума је презентација привредних, научно-образовних и економских потенцијала града Ниша у области напредних технологија. Циљ је упознавање фирми и институција, као и упознавање ИТ сектора и образовног система, како би се образовање прилагодило потребама ИТ тржишта“, рекао је члан Градског већа Ниша Михајло Здравковић.

Окупљеним новинарима се обратио и помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација, Сава Савић.

„Министарство трговине, туризма и телекомуникација израдило је стратегију развоја индустрија информационих технологија којом је предвиђено јачање старт-уп екосистема и у мањим и већим градовима. Један овакав Форум, који окупља привреду, ИТ сектор, индустрију и образовање јесте шанса за размену знања и искуства, и за запошљавање новог кадра. Потребе Европске уније до 2020. године показују да ће бити места за 900.000 ИТ стручњака, а у Србији између 50.000 и 100.000. Ресорно министарство спремно је да, кроз програме окренуте ка искоришћавању капацитета научно-технолошких паркова, јачању кадровских капацитета, подршци образовном сектору, увођењу пореских олакшица за нове компаније, подржи јачање целе ИТ заједнице“, рекао је помоћник министра Савић.

„Форум напредних технологија – потенцијали града Ниша“ представља почетак реализације идеје мапирања Ниша као центра напредних технологија.

„У домену ИКТ на територији Ниша и региона постоји више од 1000 запослених у 200 успешних фирми, које су у 2015. години оствариле приход од преко 30.000.000 евра. Постоји, међутим, много више фирми чији развој зависи од информационо-комуникационих технологија, па ће овај Форум бити прилика да такве фирме добију све неопходне информације из ових области“, рекао је представник Регионалне привредне коморе Ниш Зоран Марковић.

Медијима су се обратили и декан Електронског факултета у Нишу Драган Јанковић и представник Кластера напредних технологија НиЦат и компаније Пхотон оптроницс Раде Николов.

Разлози за покретање пројекта Форума напредних технологија леже у чињеници да нема јасне слике о развојним и инвестиционим капацитетима и могућностима Ниша и степену развијености сектора напредних технологија, како у локалној средини тако и на националном и регионалном нивоу.

Организатори Форума напредних технологија су Град Ниш и партнери: Регионална привредна комора Ниш, Национална служба за запошљавање, Електронски факултет у Нишу и Нишки кластер напредних технологија НИЦАТ.


#   Ниш   образовање   Михајло Здравковић   Електронски факултет   Зоран Марковић   Регионална привредна комора   официрски дом   Привредна комора   Драган Јанковић   Сајам запошљавања   Министарство трговине   Форум напредних технологија   ИТ сектор
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима