Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Епархија Врањска слави данас Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског

rssBookmark and Share

Врање 13.06.2016. РТВ Врање, Јужна Србија Инфо

Епархија Врањска први пут слави своју славу Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског.
Много је разлога зашто је баш Ава Јустин изабран да буде заштитник Епархије Врањске.

Епархија Врањска слави данас Преподобног Јустина Ћелијског и Врањског

Јустин Поповић (Врање, 6. април 1894 — манастир Ћелије, 7. април 1979) је новоканонизовани српски светитељ. Био је архимандрит манастира Ћелије, доктор теологије, професор Београдског универзитета и духовник.

Обележавање славе почиње вечерас бдењем у Цркви Преподобног Јустина у Свеправославном центру, поред родне куће оца Јустина, а наставља се сутра по утврђеном програму.

''Отац Јустин заслужан је за обнављање једне заборављене теологије, а то је христологија. Уврштен је у ред светитеља, да нам буде узор и на седници епархијског Савета у марту донета је одлука да он буде заштитник Епархије врањске, која покрива цео округ'' каже Епископ Врањски Пахомије.

"Ове године први пут у уторак, 14 јуна биће обележена слава Епархије. Живео је у Врању и заслужио је то."

Обележавање славе почиње вечерас бдењем у Цркви Преподобног Јустина у Свеправославном центру, у родној кући оца Јустина, а наставља се сутра литургијом у Храму Свете Тројице.

"Следе литије до Свеправославног центра и Цркве Преподобног Јустина. Биће одржано такмичење ученика веронауке , пригодан програм и послужење.", каже Епископ Врањски Пахомије.

Епископ врањски Пахомије, који је илично познавао оца Јустина покренуо је причу око обнове његове бесправно порушене куће. На месту некадашње изграђена је нова  по старим нацртима, помоћни објекти и црква, где ће се и већи део програма одвијати. Сам отац Јустин био је велики критичар идеологије атеизма и на неки начин непријатељ послератне власти, тако да је склоњен са факултета и пребачен у манастир Ћелије, након чега више никада није дошао у свој родни град.

"Ја сам га познавао осећала се нека туга у разговору са њим.", казао је Епископ Врањски Пахомије.

Јесенас је баш у његовој кући основано Свеправославно друштво Преподобни Јустин Ћелијски и Врањски. У октобру ће бити одржан и Међународни симпозијум посвећен православном монаштву, а у знак сећања на сто година од замонашења оца Јустина.

 


#   Врање   манастир   врањски Пахомије   Српска слава   Епархија Врањска   6. април   Преподобни Јустин Ћелијски   симпозијум
@


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима