Južna Srbija Info
Ћирилица | Latinica

Eparhija Vranjska slavi danas Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog

rssBookmark and Share

Vranje 13.06.2016. RTV Vranje, Južna Srbija Info

Eparhija Vranjska prvi put slavi svoju slavu Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog.
Mnogo je razloga zašto je baš Ava Justin izabran da bude zaštitnik Eparhije Vranjske.

Eparhija Vranjska slavi danas Prepodobnog Justina Ćelijskog i Vranjskog

Justin Popović (Vranje, 6. april 1894 — manastir Ćelije, 7. april 1979) je novokanonizovani srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

Obeležavanje slave počinje večeras bdenjem u Crkvi Prepodobnog Justina u Svepravoslavnom centru, pored rodne kuće oca Justina, a nastavlja se sutra po utvrđenom programu.

''Otac Justin zaslužan je za obnavljanje jedne zaboravljene teologije, a to je hristologija. Uvršten je u red svetitelja, da nam bude uzor i na sednici eparhijskog Saveta u martu doneta je odluka da on bude zaštitnik Eparhije vranjske, koja pokriva ceo okrug'' kaže Episkop Vranjski Pahomije.

"Ove godine prvi put u utorak, 14 juna biće obeležena slava Eparhije. Živeo je u Vranju i zaslužio je to."

Obeležavanje slave počinje večeras bdenjem u Crkvi Prepodobnog Justina u Svepravoslavnom centru, u rodnoj kući oca Justina, a nastavlja se sutra liturgijom u Hramu Svete Trojice.

"Slede litije do Svepravoslavnog centra i Crkve Prepodobnog Justina. Biće održano takmičenje učenika veronauke , prigodan program i posluženje.", kaže Episkop Vranjski Pahomije.

Episkop vranjski Pahomije, koji je ilično poznavao oca Justina pokrenuo je priču oko obnove njegove bespravno porušene kuće. Na mestu nekadašnje izgrađena je nova  po starim nacrtima, pomoćni objekti i crkva, gde će se i veći deo programa odvijati. Sam otac Justin bio je veliki kritičar ideologije ateizma i na neki način neprijatelj posleratne vlasti, tako da je sklonjen sa fakulteta i prebačen u manastir Ćelije, nakon čega više nikada nije došao u svoj rodni grad.

"Ja sam ga poznavao osećala se neka tuga u razgovoru sa njim.", kazao je Episkop Vranjski Pahomije.

Jesenas je baš u njegovoj kući osnovano Svepravoslavno društvo Prepodobni Justin Ćelijski i Vranjski. U oktobru će biti održan i Međunarodni simpozijum posvećen pravoslavnom monaštvu, a u znak sećanja na sto godina od zamonašenja oca Justina.

 


#   Vranje   manastir   vranjski Pahomije   Srpska slava   Eparhija Vranjska   6. april   Prepodobni Justin Ćelijski   simpozijum
@


 



Budite u toku

Dozvolite obaveštenja sa ovog portala o aktuelnim zbivanjima