Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Годишњица Петог октобра

Bookmark and Share

Београд 05.10.2016. РТС, Јужна Србија Инфо

Пре 16 година, великим демонстрацијама у Београду на данашњи дан окончана је владавина Слободана Милошевића. Више стотина хиљада људи из целе Србије протестовало је због непризнавања резултата председничких избора од тадашњег режима.

Фото: Новости
Фото: Новости

Петооктобарски протест у центру Београда организован је пошто је Изборна комисија оспорила победу кандидата Демократске опозиције Србије Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ одржаним 24. септембра 2000. године.

ДОС је позвао грађане да се 5. октобра 2000. окупе испред Савезне скупштине и супротставе изборној крађи, коју је Савезна изборна комисија спровела по налогу Милошевићевог режима.

ДОС је ултимативно затражио да Слободан Милошевић до четвртка, 5. октобра, у 15 часова, призна изборну вољу грађана изражену на савезним, председничким и локалним изборима одржаним 24. септембра.

Присталице ДОС-а пристизале су, од раног јутра, у Београд организовано из целе Србије, предвођене опозиционим лидерима. Полиција је безуспешно покушавала да заустави колоне демонстраната на локалним и регионалним путевима у унутрашњости Србије и свим прилазима Београду.

Око 15 часова грађани окупљени испред Скупштине СРЈ, први пут, покушали су да уђу у то здање. Потом је велика група људи, око 15.35, кроз прозор ушла у парламент. Полиција је успела да великом количином сузавца растера знатан број људи са платоа испред Скупштине СРЈ.

Више десетина грађана је око 16 часова поново ушло у Савезну скупштину, а полицајци који су до тада чували зграду повукли су се. Из десног крила Скупштине вијорио се густ дим, а готово сва стакла на згради су полупана.

Током сукоба полиције и демонстраната чула се и пуцњава из ватреног оружја. Командир београдске полиције је око 17 часова затражио разговор са представницима ДОС-а. Око 18 часова припадници полицијске станице у Улици Мајке Јевросиме положили су оружје и прикључили се демонстрантима.

ДОС је формирао кризни штаб за кључне функције у земљи у координацији са новим председником, а представници ДОС-а разговарали су током ноћи са челницима државне и јавне безбедности.

Новоизабрани председник СРЈ Војислав Коштуница обратио се предвече грађанима са терасе Скупштине града Београда


#   Београд   ДС   полиција   ДСС   Војислав Коштуница   Зоран Ђинђић     Слободан Милошевић   пети октобар   револуција   кризни штаб
@demokrate @dsscentar @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима