Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град обележио Дан примирја у Првом светском рату - изјава градоначелнице Сотировски

rssBookmark and Share

Ниш 11.11.2020. Јужна Србија Инфо

Данас је полагањем венаца на Старом војничком гробљу и гробљу Комонвелта, као и служењем помена погинулим ратницима, у Нишу је обележен Дан примирја у Првом светком рату.

Град обележио Дан примирја у Првом светском рату - изјава градоначелнице Сотировски

"Србија обележава мир негујући сарадњу, добросуседске односе и пријатељство са другим државама и народима. Србија зна шта су страхоте рата. У Великом рату изгубила је четвртину становништва. Подсећамо сe васкрснућа земље и народа кроз Наталијину рамонду коју у овој недељи поносно носимо на реверима. Много је разлога да Србија поносно обележава историјске датуме гледајући у будућност, негујући и развијајући европске вредности", изјавила је градоначелница Ниша поводом Дана примирја..

Венац на Старом војничком гробљу и гробљу британских војника положила је градоначелница Ниша Драгана Сотировски са заменицом Душицом Давидовић и председником Скупштине града Бобаном Џунићем.

Венце су положиле делегације Војске Србије, Нишавског управног округа, Полицијске управе, Српко-руског хуманитарног центра, градских општина Палилуле и Медијане, Савеза бораца, удружења која негују традиције ослободилачких ратова и потомци погинулих.

“Са сетом се сећамо свих жртава, јер је Србија у Првом светском рату дала трећину свог становништва. Слобода је нешто што славимо, што чувамо, чему се радујемо”, рекла је Драгана Сотировски после полагања венаца.
Она је приметила да је у меморијалном парку било много деце, “јер се она на оваквим местима уче традицији, а када имате традицију имате и државу”.

Амблем овог празника је Наталијина рамонда у коме се појављује мотив траке Албанске споменице која се налази изнад цвета и који се носи током обележавања Дана примирја.

Наталијина рамонда има вишеструку симболику, јер и када се потпуно осуши, па се залије, може поново да оживи.

Старо војничко гробље на Делијском вису је основано почетком Првог светког рата као место за сахрањивање преминулих од рана и тифуса у нишкој Војној болници. Раније је то место служило за сахрањивање погинулих у Балканским ратовима.

Британско гробље настало је 1915. године где су сахрањени војници који су лечени у Војној болници, као и болничарке које су служиле у српској војсци.


#   Ниш   Драгана Сотировски   Дан примирја   РСХЦ Руски хуманитарни центар   савезници (рат)   војничко гробље   Војска Србије
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима