Јужна Србија Инфо
Ћирилица | Latinica

Град обележио годишњицу пробоја логора на Црвеном крсту

rssBookmark and Share

Ниш 12.02.2021. Јужна Србија Инфо

„Логор на Црвеном крсту јесте место болног подсећања на дане страдања, али је и место где су наши суграђани и родољуби показали да не пристају на ропство и угњетавање и да слобода нема цену“, рекла је градоначелница Ниша Драгана Сотировски на обележавању годишњице пробоја логора када је побегло 105 логораша.

Град обележио годишњицу пробоја логора на Црвеном крсту

Д"анас је идеал слободе подигнут на још виши ниво, јер да би био слободан, човеку није довољно само да пресече сопствене ланце, него мора живети на начин којим ће поштовати и слободе других", поручила је Драгана Сотировски са места страдања Срба, Јевреја, Рома.

Према речима градоначелнице, град настоји да очува историјско наслеђе, а стална поставка је важан сегмент рада овог историјског комплекса, места пркоса и поноса на коме се нови нараштаји на прави начин упознају са страдањима за слободу.

Полагањем венаца, поменом, одавањем поште жртвама у логору на Црвеном крсту, као и маршом „Трагом логораша“ Савеза извиђача Ниша, обележена је 79. годишњица пробоја што је тада био јединствен подухват у поробљеној Европи.

Венце у спомен комплексу положиле су делегације Војске Србије, Града Ниша, Нишавског управног округа, Полицијске управе, градских општина, представници јеврејске и ромске заједнице, удружења која негују традиције ослободилачких ратова, потомци.

 


#   Ниш   Драгана Сотировски   Црвени Крст (логор)   Нишка епархија   Скупштина града Ниша   Војска Србије   Меморијални комплекс 12. фебруар
#GradonacelnicaN @


 



Будите у току

Дозволите обавештења са овог портала о актуелним збивањима